Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Και στο σενάριο που ο Αντώνης Σαμαράς αποδεχόταν (γιατί όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα γίνει αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ) ποιο θα ήταν το πεδίο αντιπαράθεσης; Τα ευρωπαϊκά θέματα και τα θέματα της οικονομίας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν βουλευτές της ΝΔ και συνεχίζουν να απορούν για αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θεματολογία θα περιελάμβανε η ευρωπαϊκή ατζέντα των δύο;»

Το ζήτημα εντός ή εκτός ευρώ και εκεί η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα εξαντλείται σε αυτό που δήλωσε και στην  τελευταία συνέντευξή του ότι δηλαδή δεν μπορούμε να διαλύσουμε την κοινωνία για να σώσουμε το ευρώ και ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. Επιπλέον θα πρέπει να απαντήσει και για τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του που κάνουν λόγο ακόμη και για επιστροφή στην δραχμή.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εκεί θα επαναλάμβανε ότι η χώρα βρίσκεται στο ευρώ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι οποιαδήποτε άλλη φωνή οδηγεί σε περιπέτειες και επιστροφή στο παρελθόν.

Επόμενο μεγάλο θέμα που απασχολεί την Ευρώπη είναι η ανεργία. Σε αυτό το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάμβανε δύο νούμερα που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, 60% ανεργία στους νέους και 27% σε όλες τις ηλικίες, και η αλήθεια είναι με μία Ευρώπη που δεν έχει προσχωρήσει σε καμία ουσιαστική κίνηση προς την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός με την σειρά του θα προτάξει το επιχείρημα των επενδύσεων που γίνονται αυτήν  την περίοδο στην χώρα μας , επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ικανοποιητικός αυτός ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση αλλάζει.

Ας δούμε ένα ακόμη κορυφαίο ευρωπαϊκό ζήτημα. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Και εδώ οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να είναι διαφορετικές μεταξύ των στελεχών και ο κ Τσίπρας θα έπρεπε να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς έχει να επιδείξει το λεγόμενο μέτωπο του νότου που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες με δική του πρωτοβουλία.

Και πάμε στην οικονομία όπου τα πεδία αντιπαράθεσης είναι πολλά και αφορούν κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αρχής γενομένης από τα μεγάλα επιχειρήματα του πρωθυπουργού που είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και η έξοδος στις αγορές. Επιπλέον επιχειρήματα εδώ  η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό αλλά και η αύξηση στον επενδυτικό τομέα που σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγεί στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε να παραθέσει τις εικόνες με τους άστεγους, τις αυτοκτονίες λόγω κρίσης, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά και τον κόσμο που δημιουργεί ουρές έξω από τις εφορίες, την ΔΕΗ για να κάνει ρύθμιση στα χρέη του και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας σε καθημερινή βάση.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία ενός ντιμπέιτ που δεν θα γίνει... Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να επανέλθει στην χώρα μας ο πολιτικός πολιτισμός και να σταματήσουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και οι απειλές...