Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Τουλάχιστον απορία προκαλεί σε στελέχη του ΚΚΕ, η τακτική της ολομέτωπης επίθεσης που έχει επιλέξει η ηγετική ομάδα του κόμματος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλ. Τσίπρα.

Ο Δ. Κουτσούμπας έχει στοχοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας στο να συσπειρώσει τον βασικό κομματικό πυρήνα και ελπίζοντας ότι θα «τσιμπήσει» έστω και ένα μικρό αλλά κρίσιμο μέγεθος ψηφοφόρων οι οποίοι το 2012 είχαν «μεταναστεύσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, στελέχη του Περισσού επισημαίνουν «αν αναγορεύσουμε τον Τσίπρα αντίπαλο, κινδυνεύουμε να χάσουμε ψηφοφόρους που βλέπουν θετικά την προοπτική της εξουσίας από κόμμα της Αριστεράς».

Ουσιαστικά διαφοροποιούνται από τη σκληρή γραμμή του γραμματέα, επιμένοντας στην άποψη ότι «η πόλωση που επιχειρείται στο χώρο της Αριστεράς, πιθανά θα ευνοήσει αυτόν που είναι κοντά στην πρωτιά», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δείχνει και μια αίσθηση ήττας, απέναντι σε ένα κόμμα που ούτε μας επιτίθεται, αλλά αντίθετα μας εκθέτει και στους ψηφοφόρους της Αριστεράς».

Απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις, η ηγετική ομάδα εξακολουθεί να επιμένει στη «γραμμή» ότι «αντίπαλός μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Όμως «προεκλογική εκστρατεία με όρους που κοιτάζουν στο παρελθόν δεν μπορεί να αποδώσει» τονίζουν στελέχη του κόμματος και θέτουν το ερώτημα «αν το βράδυ των ευρωεκλογών το ΚΚΕ δεν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%, ποιος θα κληθεί να απολογηθεί»;

Ερωτήματα που μάλλον δεν απασχολούν την ηγετική ομάδα, η οποία έχει επιλέξει επί της ουσίας τον «μονομέτωπο αγώνα», και τη «διακριτική αντιπολιτευτική κριτική», απέναντι στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.

Η ένταση της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος, τον έχει «στολίσει» με ουκ ολίγα «κοσμητικά επίθετα», δεν δείχνει ότι θα μειωθεί, αντίθετα θα ενταθεί όσο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μια «επικίνδυνη σταθερότητα των ποσοστών του κόμματος».

Ένταση που θα εκφραστεί τόσο μέσα από τις ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα και στελεχών του ΚΚΕ, όσο και από την αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη», αφού τα περί την ηγετική ομάδα στελέχη εκτιμούν ότι «μόνο έτσι έχουμε τύχη...». Όμως, όπως επισημαίνουν σε συζητήσεις τους στελέχη του ΚΚΕ, «κινδυνεύουμε την επομένη των εκλογών να βρεθούμε απολογούμενοι στους ψηφοφόρους μας», υπονοώντας αν το αποτέλεσμα δεν δικαιώσει την κεντρική επιλογή, τότε το περιβάλλον στον Περισσό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Η ηγεσία του κόμματος όμως οχυρωμένη πίσω από την «καθαρότητα της γραμμής», ελπίζει ότι έστω και την τελευταία στιγμή, ποντάροντας στην «κομμουνιστική ευαισθησία», θα καταφέρει να «περάσει τον εκλογικό ρουβίκωνα», και να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα απο καλύτερη αφετηρία.

Όπως, όμως έλεγε, έμπειρο στέλεχος του κόμματος «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, όπως φαίνεται, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο πιθανά δεν θα μας ευνοεί».