Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη,αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, εκπροσωπώντας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας , την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συμπίπτει με την 65 η επέτειο της ίδρυσής του, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει στην αυστριακή πρωτεύουσα σειρά διμερών επαφών.

Κεντρικό θέμα της Συνόδου στη Βιέννη, που γίνεται στο πλαίσιο της προεδρίας της Αυστρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης αυτό το εξάμηνο και στην οποία αναμένονται 30 υπουργοί Εξωτερικών από τις 47 χώρες-μέλη του, θα είναι οι: "Αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και σταθερότητα στην Ευρώπη-Τρέχουσες προκλήσεις".

Οπως ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης της Συνόδου και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων στη διάρκειά της συνόδου θα αποτελέσει η κατάσταση στην Ουκρανία και οι δυνατότητες για αποκλιμάκωση στα Ανατολικά της χώρας.

Πρόκειται επίσης να συζητηθούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη, η κατάσταση των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι σχετικά άσχημη, με τα θεμελιώδη δικαιώματα να βρίσκονται στη μεγαλύτερη κρίση από τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως διαπιστώνει η τελευταία έκθεση με τίτλο: "Κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη", τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάσει στη Σύνοδο ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Τόμπγιερν Γιάγκλαντ.

Στη διάρκεια της ετήσιας αυτής Συνόδου του ΣτΕ, στην οποία αναμένονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, θα γίνει η επίσημη παράδοση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Αυστρία στο Αζερμπαϊτζάν.