Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το «καυτό» ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και η κοινή στάση του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου, φαίνεται πως κάλυψαν επικοινωνιακά την ένταση για το θέμα των παρακολουθήσεων της NSA κατά τις επαφές τους στον Λευκό Οίκο. Μιας έντασης, όμως, που όπως αποδείχθηκε και στις κοινές τους δηλώσεις στο Rose Garden, παραμένει, με την γερμανίδα καγκελάριο να μην έχει συγχωρήσει τις ΗΠΑ τις υποκλοπές ακόμα και στο κινητό της τηλέφωνο.

Από την προαναγγελία της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην «έδρα» του αμερικανού προέδρου ήταν γνωστό ότι το θέμα της Ουκρανίας και η σκληρή στάση της Δύσης απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων, ζήτημα που αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel τον περασμένο Οκτώβριο. 

Το δεδομένο αυτό φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα βολικό για τον Μπαράκ Ομπάμα που προσπάθησε να... καλοπιάσει την ψυχρή καγκελάριο, περίπου όπως ο σύζυγος τη θυμωμένη σύντροφό του. «Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μία από τις πιο κοντινές φίλες μου σε παγκόσμιο επίπεδο, την συνεργασία της οποίας τιμώ βαθύτατα» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, σχεδόν παρεμβαίνοντας σε ερώτηση που έγινε στην καγκελάριο για το εάν είναι ικανοποιημένη από την αντίδραση του Λευκού Οίκου για τις πρακτικές των παρακολουθήσεων. Ο ίδιος εξέφρασε την πικρία του για το πώς επηρεάστηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου μία φωτογραφία του πρακτορείου Reuters, με την οποία ο Ομπάμα αγγίζει την Άνγκελα Μέρκελ με τα δύο δάχτυλα, μία εικόνα που αντικατοπτρίζει πλήρωςτο πώς προσπάθησε ο αμερικανός πρόεδρος να προσεγγίσει την ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας. Η ιστοσελίδα του Spiegel έκανε λόγο για τη «Δύναμη των δύο δαχτύλων» αναφερόμενη στο πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ επισήμανε ότι παρά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, υπάρχουν ακόμα «βασικές διαφορές» μεταξύ εθνικής και προσωπικής ιδιωτικότητας. «Η κατάσταση είναι τέτοια και γι' αυτό έχουμε δυσκολίες ακόμα να ξεπεράσουμε» επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Το κλίμα ήταν αρκετά καλό στην ιδιωτική τους συνάντηση, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου στους New York Times. Η γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλησε να θίξει το ζήτημα των παρακολουθήσεων, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το ζήτημα «πάγωσε», όμως δεν λύθηκε...