Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Τριπλή μετωπική επίθεση εναντίον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του πρωθυπουργού ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αιχμή του δόρατος την άρνηση της ΝΔ να πάρει μέρος ο Αντ. Σαμαράς στο  debate και με ταυτόχρονη ανάδειξη των καυτών θεμάτων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην κυβερνητική συμμαχία. 

Αντίθετα με ότι ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα του debate θα επανέρχεται καθημερινά στην επικαιρότητα αφού η Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει να αναδείξει την άρνηση της ΝΔ με κάθε τρόπο. « Ο φόβος  του πρωθυπουργού να πάρει μέρος σε μια τέτοια συζήτηση δεν είναι παρά μια έμπρακτη επιβεβαίωση των όσων λέμε τόσο καιρό επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ανεργία, για τους χιλιάδες ανασφάλιστους , για τους συνταξιούχους που ζουν με 500 ευρώ αλλά ούτε και για την περιβόητη ανάπτυξη που ακούμε και δεν βλέπουμε. Δεν έχει απαντήσεις ούτε για το περιβόητο μεσοπρόθεσμο που έφεραν κατεπείγοντος στην Βουλή βαφτίζοντας το έξοδος από τα μνημόνια.» 

Στις συσκέψεις που έγιναν στην Κουμουνδούρου αποφασίστηκε όλα τα ερωτήματα που θα έθεταν οι δημοσιογράφοι στην διαδικασία της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης να τα θέτουν τα στελέχη τους σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις.   

Έτσι το επόμενο διάστημα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επιμείνουν στο ότι: 

- "Με πρόσθετους φόρους και νέες άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς, καθώς και νέες απολύσεις για την τετραετία 2014-2018, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που φέρνουν προς ψήφιση αποτελεί νέο Μνημόνιο, που βάζει ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ την κοινωνία και την οικονομία". 

-Το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά στη Βουλή αποκρύβει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί μνημείο νεοφιλελεύθερου φανατισμού. 

- Στο πλαίσιο αυτό,  το Μεσοπρόθεσμο δεν συνιστά «σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο», αλλά αντίθετα, λόγω του ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συνέχιση της εξάρτησης της χώρας από τους (εκτός αγορών) δανειστές και σε συνέχιση άσκησης πολιτικών λιτότητας. 

-Το Μεσοπρόθεσμο επιμένει σε νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.  Προαναγγέλλει περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μια αγορά εργασίας που η κατάσταση είναι ήδη τραγική για τους εργαζόμενους. 

-Συνεχίζει την απελευθέρωση των αγορών εις βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης και υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Ξεπουλά τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. 

-Μειώνει κι άλλο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και συρρικνώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση. 

-Στο πλαίσιο αυτό,  εφόσον το 2018 οι κρατικές δαπάνες πλην των τόκων θα αντιστοιχούν στο 33%, μόλις, του ΑΕΠ, είναι προφανές ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε τριτοκοσμική χώρα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρωζώνη που οι δαπάνες αυτές να βρίσκονται κάτω από το 40%. 

Σε ότι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Κουμουνδούρου επιθυμεί να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους την εμπλοκή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα  μνημόνια και σε όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα επώδυνα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια . Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ο οποίος μιλώντας στην Κοζάνη είπε ότι « στις 25Μαίου θα υπάρχει μικρή ΝΔ και μικρό ΠΑΣΟΚ