current views are: 1

5 Μαΐου 2014
Δημοσίευση09:32

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νόμιμη συγκρότηση και συμμετοχή των κομμάτων στις ευρωεκλογές, κυρίως δε για την Χρυσή Αυγή, αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξη των αναμετρήσεων στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές κάλπες. 

Δημοσίευση 09:32’
αρθρο-newpost

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νόμιμη συγκρότηση και συμμετοχή των κομμάτων στις ευρωεκλογές, κυρίως δε για την Χρυσή Αυγή, αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξη των αναμετρήσεων στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές κάλπες. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νόμιμη συγκρότηση και συμμετοχή των κομμάτων στις ευρωεκλογές, κυρίως δε για την Χρυσή Αυγή, αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξη των αναμετρήσεων στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές κάλπες. 

Η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας ξεκινάει αύριο στο Α΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαΐου με την ανακήρυξη κομμάτων και υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθοριστικό ρόλο θα παίξει όχι μόνον το «νόμιμο» καταστατικό του κόμματος, αυτό δηλαδή που κατατίθεται παγίως και έχει ελεγχθεί και κατά το παρελθόν, αλλά το «κρυφό» καταστατικό της Χ.Α. που αποκαλύφθηκε μέσω των αστυνομικών και δικαστικών ερευνών και πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η «Αρχή του Ηγέτη» και η κατηγορία για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Εφόσον το «κρυφό» καταστατικό θεωρηθεί και το πραγματικό, τότε δεν αποκλείεται ο Άρειος Πάγος να οδηγηθεί σε μία πρωτοφανή για τα ελληνικά πράγματα απόφαση αυτή της απαγόρευσης συμμετοχής της Χ.Α. στις εκλογές. Φυσικά, η Χ.Α. Θα έχει δικαίωμα προσφυγής στο εκλογοδικείο, ωστόσο οι προθεσμίες θα έχουν παρέλθει και ακόμη κι αν δικαιωθεί αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν τις εκλογές! 

Ερωτηματικό αποτελεί τι θα πράξει η Δικαιοσύνη στο ζήτημα της Εθνικής Αυγής, που έχει επίσης καταθέσει αίτημα συμμετοχής υπό τον Μιχ. Γιαννόγκωνα, η οποία και θεωρείται ως η σανίδα σωτηρίας της οργάνωσης Μιχαλολιάκου στην περίπτωση που το… επίσημο κόμμα «κοπεί» κατά τον έλεγχο νομιμότητας. Η Δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά περιπεπλεγμένη υπόθεση. Αφενός δεν έχει τα νομικά εργαλεία ούτε τις συνταγματικές προβλέψεις για την απαγόρευση λειτουργίας / συμμετοχής ενός κόμματος. Αφετέρου, αν δεν απαγορεύσει τη Χρυσή Αυγή θα είναι σαν να… αδειάζει την ομάδα των δικαστικών που εξετάζουν της δράση της οργάνωσης και έχουν διατυπώσει κατηγορητήρια για λειτουργίας ως εγκληματική οργάνωση. 

Μόνον βέβαιο, προς ώρας, είναι ότι οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής θα διεκδικήσουν κανονικά την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Εν προκειμένω, σε περιφέρειες και δήμους δεν κατεβαίνουν κόμματα αλλά συνδυασμοί ενώ οι χρυσαυγίτες βουλευτές που ηγούνται δεν είναι καταδικασμένοι ούτε καν σε πρώτο βαθμό αλλά μόνον κατηγορούμενοι. 

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και στο πολιτικό προσωπικό, ειδικά δε στη Νέα Δημοκρατία η οποία και θα «χρεωθεί» από την αντιπολίτευση την… όποια απόφαση της δικαιοσύνης. 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του Μαξίμου διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις. Δημοσίως ουδείς αναμένεται να σχολιάσει την απόφαση της Δικαιοσύνης. 

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οι διαφοροποιήσεις είναι αισθητές. Στελέχη της σκληρής γραμμής (σ.σ. όπως οι Μ. Βορίδης αλλά και ο κ. Ν. Δένδιας) εμμένουν ότι η ιδανική εκδοχή θα ήταν μία δικαστική απόφαση που να απαγορεύει τη Χρυσή Αυγή αλλά και την Εθνική Αυγή, ως δίδυμο κόμμα. 

Στον αντίποδα, άλλα στελέχη και δημοσίως χθες ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος εμφανίζονται δημοσίως να υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να είναι πολιτική και η ποινική αντιμετώπισή της να αφορά μόνον στις αξιόποινες πράξεις με τις οποίες βαρύνονται τα στελέχη της. «Θεωρώ πολιτικά λάθος να απαγορευτεί η λειτουργία ενός κόμματος. Να διωχθούν όσοι ευθύνονται για τις αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν. Δίωξη λοιπόν, για φρονήματα δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση. Η αντιμετώπιση λοιπόν, του φαινομένου αυτού, πρέπει να είναι πολιτική και να βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία, με την ανάκαμψη της οικονομίας, που πετυχαίνουμε το τελευταίο διάστημα και η οποία σύντομα θα γίνει αισθητή και στην καθημερινότητα του πολίτη. Κυρίως όμως, οι ακραίες φωνές θα τεθούν ξανά στο περιθώριο, μέσα από την προσπάθεια για ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος» υπογράμμισε στον Ελ. Τύπο ο κ. Παπαμιμίκος. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γραμματέας του κόμματος είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου ενώ, ειδικά σε τέτοια ζητήματα, επιδιώκει να έχει και την έγκριση του πρωθυπουργού. 

Απηχούν, λοιπόν, όσα είπε χθες ο κ. Παπαμιμίκος και τη θέση του κ. Σαμαρά; Είναι άγνωστο

Μόνο βέβαιο είναι ότι η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεχόμενη έγκριση της καθόδου της Χρυσής Αυγής, η όποια μεταξύ άλλων έχει στο ευρωψηφοδέλτιό της απόστρατους αντιστράτηγους και καθηγητές πανεπιστημίων (!), θα θεωρηθεί από τους υπόδικους βουλευτές της ως δικαίωση και, κυρίως, θα δώσει την ευκαιρία στην Οργάνωση να αποδείξει αν και πόση εκλογική αντοχή έχει, παρά τις διώξεις. 

Ενδεχόμενη απαγόρευσή της, στο αντίποδα, θα μεταβάλλει άρδην το εκλογικό σκηνικό και, κυρίως, θα λειτουργήσει ως αφορμή για την κλιμάκωση της ρητορικής και των πρακτικών των υποψηφίων της Χ.Α. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θα κατέλθουν κανονικά. 

Στοιχείο προβληματισμού είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι του κόμματος εάν αυτό τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που θα ψήφιζαν Χ.Α. δεν πρόκειται να ψηφίσουν Ν.Δ., το κόμμα δηλαδή που οδήγησε στη φυλακή και στην… παρανομία την οργάνωση Μιχαλολιάκου. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, δεν αποκλείεται ακόμη και η στήριξη του… ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και η Ν.Δ. Εφόσον, η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε δεν αποκλείεται η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να ανοίξει διάπλατα. 

Άλλοι, ωστόσο, κρίνουν ότι οι περισσότεροι των ψηφοφόρων της Χ.Α., αν αυτή δεν κατέλθει στις κάλπες, θα κινηθούν προς τους Αν. Έλληνες ή την «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» των Πολύδωρα – Ζώη – Ψωμιάδη ενώ η Ν.Δ. θα κερδίσει μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων και, ταυτόχρονα, η χώρα θα εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς εκ των υποστηρικτών του ενός ή το άλλου σεναρίου δεν μπορεί να είναι σίγουρος, παρά μόνον όταν θα είναι αργά, όταν δηλαδή θα κλείσουν οι κάλπες της 25ης Μαϊου…


σχετικα αρθρα