Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του Μνημονίου εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Σιμ Κάλας, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την περίοδο 2014-2015 στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο Σιμ Κάλας ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, έστω και συγκρατημένα, από εφέτος. Τόνισε, δε, ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπερέβη κάθε προσδοκία και δείχνει τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (177,2% του ΑΕΠ το 2014) και κατά πόσο αυτό μπορεί να παραμείνει βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μείωση, ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Ελλάδα θα συζητήσει με τους δανειστές της.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι κατά την προσωπική του άποψη τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup και κατέληξε λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει σαφώς βελτιωθεί και η χώρα "βγαίνει από την τρύπα".