Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου- ακόμη και σκέψεις για αλλαγή στρατηγικής σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως, οι δηλώσεις Βενιζέλου ότι ποσοστό κάτω από 10% για το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, έφεραν έντονο προβληματισμό. 

Το γεγονός ότι και στις τρεις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει και να κερδίζει την πρώτη θέση έστω και με βραχεία κεφαλή, έκαναν τα χείλη των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά να χαμογελάσουν και να θυμηθούν τα λόγια του Πρωθυπουργού «εγώ από τον Τσίπρα δεν χάνω».  

Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν ως την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κρατήσει στην ατζέντα τα θέματα της οικονομίας και να πιέσει ασφυκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμά του, το οποίο θεωρείται ελλιπές και με πολλές αντιφάσεις. Με τον τρόπο αυτό- ελπίζουν, θα ενισχύσουν το δίλλημα «σταθερότητα ή περιπέτεια» προβάλλοντας ως ισχυρό χαρτί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται σαφώς σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.  

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι την επομένη των εκλογών θα αρχίσουν τα προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί μάλιστα έχουν σημειώσει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δέχθηκε ότι η δεύτερη θέση θα αποτελέσει αναμφίβολα μεγάλη ήττα για το κόμμα του. Η αναμενόμενη εσωκομματική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει ορισμένους από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου να πιστεύουν ακόμα και ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να ξεπεράσουν και τον «κάβο» της Προεδρικής εκλογής. Όπως λένε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε περιδίνηση, θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο των εκλογών και, δύσκολα θα μπορέσει να αποκρούσει μια πρόταση για πρόσωπο που θα προέρχεται από την αριστερά, όπως πχ ο Φώτης Κουβέλης. Και αυτό- προσθέτουν, θα βοηθήσει τη ΝΔ που αναμένει αποτελέσματα από το μέτωπο της οικονομίας. 

Το πρόβλημα (στο Μαξίμου) προκλήθηκε από τις δηλώσεις Βενιζέλου, ο οποίος τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ – Ελιά, λέγοντας ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η χώρα καταστρέφεται πολιτικά, ότι οδηγούμεθα σε τεράστια διλλήματα και ότι θα υπάρξει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας και  στρατηγικού προσανατολισμού.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ΝΔ θέλει να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά ταυτοχρόνως επιθυμεί να μην καταρρεύσει και ο κυβερνητικός της εταίρος. Και αυτό όχι από μεγαλοκαρδία…