“Έκπληξη και νέα ερωτήματα” προκαλούν οι δύο διαφορετικές απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις αρχές Μαρτίου οι Ευάγγελος Αντώναρος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο “Διεθνή Οργανισμό Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι”.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός μέλος του ιδρύματος Καντάφι από το 2009, δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανάληψή των καθηκόντων του παρά μόνο μετά την εξέγερση των Λίβυων σε βάρος του σημερινού καθεστώτος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα του ίδιου αλλά και της χώρας διεθνώς ανάλογο με αυτό που προκάλεσε η συμμετοχή του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στη Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γ. Παπανδρέου”, σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης τους ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Σε κοινή γραπτή τους ανακοίνωσή οι δύο νυν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δρούτσας άλλα λέει στη Βουλή και άλλα γράφει στη “λακωνική” γραπτή απάντησή του.

“Ο πρωθυπουργός, όπως επεσήμανε και ο ίδιος πρόσφατα στη Βουλή, δεν συμμετείχε ποτέ στο εν λόγω ίδρυμα, τυχόν δε χρήση του ονόματος του έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή του”, επισημαίνει ο υπουργός σε γραπτή του ανακοίνωσή με ημερομηνία 22 Μαρτίου προς τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών.

Ωστόσο σε ομιλία του στη Βουλή στις 3 Μαρτίου ο ΥΠΕΞ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά “ Το ίδιο σε ό,τι αφορά στο ίδρυμα Καντάφι και στη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου. Εδώ είναι ξαναζεσταμένη σούπα, αν μου επιτρέπετε να πω. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε γι' αυτά τα πράγματα και που ξέσπασαν αυτές οι εξελίξεις και η βία στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός αμέσως παραιτήθηκε από αυτή του τη θέση. Αυτό παρακαλώ να καταγραφεί για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες ή παραπληροφόρηση”.