Στην προετοιμασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 10 και 11 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, επικεντρώθηκαν σήμερα οι συνομιλίες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον γραμματέα του Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εργάζεται στους κόλπους της ΕΕ για την εμβάθυνση και προώθηση των σχέσεων Ευρώπης και αραβικού κόσμου. «Η υπουργική Σύνοδος του Ιουνίου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε το πολιτικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μας, να συζητήσουμε για τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία υπάρχουν –δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές κρίσεις– και βέβαια να μιλήσουμε και για την οικονομική και εμπορική διάσταση της συνεργασίας μας, που είναι πάντα πάρα πολύ σημαντική».

Εξάλλου, ο Ναμπίλ Ελαράμπι, υπογράμμισε την ύπαρξη μακροχρόνιων ιστορικών δεσμών Ελλάδας και αραβικού κόσμου.

Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος, πρόσθεσε ο γραμματέας του Συνδέσμου, χρειάζονται η μία τον άλλο και αντιστρόφως, «οι σχέσεις μας πρέπει να ωριμάσουν, πρέπει να επεκταθούν σε νέους τομείς και στόχος είναι πάντα η καλύτερη συνεργασία και η από κοινού ανάληψη έργων προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Οι σχέσεις των αραβικών κρατών με την Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως «μοντέλο» σχέσεων και «βρίσκουμε στήριξη, συμβουλές και ενδιαφέρον» από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Άραβας επίσημος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός αυτό.