Τη βαρβαρότητα τόσο του καπιταλιστικού συστήματος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το τραγικό δυστύχημα στη Σάμο, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται ότι «είκοσι δύο ακόμα νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, προστέθηκαν στον τραγικό μακρύ κατάλογο των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η Ε.Ε., οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».