Την «επιτακτική ανάγκη να επανενεργοποιηθεί η Ενωση για τη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι αυτό «το μεγάλο βήμα, που όμως έμεινε ανολοκλήρωτο» μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στις δύο όχθες της Μεσογείου, σε μια χρονική στιγμή που η βόρεια ευρωπαϊκή όχθη γνωρίζει μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ η νότια και ανατολική Μεσόγειος ζει τη ρευστότητα της Αραβικής Άνοιξης.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, με θέμα «τη σημασία της Μεσογείου στη σύνδεση της Ευρώπης με τον Αραβικό Κόσμο», η κ. Μπακογιάννη επέκρινε τη στάση των χωρών της Β. Ευρώπης, οι οποίες -όπως είπε- καθυστέρησαν τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο επιμένοντας να συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στον οργανισμό, καθυστέρηση που μπορεί να υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της περιοχής.

Αναφερόμενη στην Αραβική Ανοιξη, είπε ότι «ο αγώνας πρέπει να γίνει μέσω της Δημοκρατίας και όχι μέσω άλλων μορφών αυταρχισμού». Ως παραμέτρους, που επιδείνωσαν την κατάσταση στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, αξιολόγησε το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πάντως ότι «καμιά κρίση και καμιά πολιτική εξέλιξη δεν επιτρέπεται να παραλύει επ΄αόριστον μια τέτοια ευκαιρία σύνδεσης ολόκληρης της Μεσογείου».

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ για ενίσχυση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ενόψει των τραγικών γεγονότων της Ουκρανίας, χωρίς να υποβαθμιστεί η Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

«Ο αραβικός κόσμος και η ΕΕ έχουν στρατηγική σχέση, καθώς το 50% του αραβικού εμπορίου κατευθύνεται στην ΕΕ, ενώ υπάρχει σημαντική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα» υπογράμμισε ο πρέσβης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Τζορζ Σαλίμπα, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω συνέργειες είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο, που ξεκίνησε επί προεδρίας Σαρκοζί και στην ίδρυση της οποίας πρωταγωνίστησε η Ελλάδα, στηρίχθηκε στην ιδέα να προχωρήσουν κοινά πρότζεκτ, με απτά αποτελέσματα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σ' αυτό, ο κ. Σαλίμπα μίλησε για τη νεανική ανεργία, λέγοντας ότι χρειάζεται κοινή προσέγγιση.

«Δεν ξέρατε τις δυσκολίες;» ρώτησε ο Λιβανέζος πρέσβης την κ. Μπακογιάννη, στη συζήτηση που ακολούθησε, αναφερόμενος στην υλοποίηση του οργανισμού. «Ξεκινήσαμε στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων και πιστεύαμε ότι με την οικονομία και την κοινωνία θα κάναμε και μεγαλύτερα βήματα» απάντησε εκείνη, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται πιο στενή συνεργασία. Η ΕΕ κλείνεται στον εαυτό της, ενώ έπρεπε να ανοιχτεί. Είμαι ένθερμος υποστηριτικής της Ένωσης για τη Μεσόγειο".