Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ίσον κίνδυνος για την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που συνεχίζουν να στέλνουν Χαριλάου Τρικούπη και Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζοντας σε μία στρατηγική επικίνδυνων ισορροπιών, στην οποία είχε αναφερθεί το newpost.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν η αποτυχία της «Ελιάς» θα απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «το στοίχημα αυτών των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών που θα έχουμε στις 18 και 25 Μαΐου, είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα αλλά και ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θα ήταν πραγματικά κρίμα, τώρα που αρχίσαμε την έξοδο, αυτό να διασαλευθεί, να τεθεί υπό αμφισβήτηση, για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Η στρατηγική της εφόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες, απέτυχε. Δεν πάμε σε εκλογές-δημοψήφισμα. Και οι έρευνες λένε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, θέλει σταθερότητα και ασφάλεια για να βγούμε πράγματι από την κρίση και το μνημόνιο. Κάποιοι βέβαια κλαίνε και οδύρονται που βγαίνουμε, πράγματι, από την κρίση και το μνημόνιο. Όμως, το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε:

«Άρα δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό και λογικό κάποιοι να χρεώνονται ένα μεγάλο κόστος και να μην πιστώνονται αυτά που αναλογικώς δικαιούνται να πιστωθούν, τώρα που η χώρα έχει αρχίσει την έξοδο από την κρίση. Άρα, εμείς περιμένουμε τη στάση του ελληνικού λαού, την ωριμότητά του, τη σοφία του. Πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα, το πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας, πρέπει να βαδίσουμε με ασφάλεια στην οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, αλλά αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Η Δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε «τσόντα» ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν’ αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε στον Bήμα Fm ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι «εάν αποδοκιμαστούμε στις κάλπες, δεν ξέρω κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που θα έχει διάθεση να στηρίξει τότε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είναι απολύτως καθαρό»

Όπως έγραφε το newpost στην ίδια λογική κινούνται πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ακόμη κι αυτά που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία εκτιμώντας πως εάν οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της «Ελιάς» είναι τέτοιες που δεν θα μπορούν να σωθούν οι εντυπώσεις τότε το κίνημα για λόγους αξιοπρέπειας θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς ουσιαστικά θα αποδοκιμαστεί όλη η στρατηγική του ως τώρα.