Στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος παρέπεμψε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους το Eurogroup, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση που εξέδωσαν εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση. «Περιμένουμε τα stress tests των τραπεζών» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Τα σχετικά πλεονεκτήματα πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους – όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 – θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Eurogroup

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης που διαπιστώνονται για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως διαπιστώθηκε με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Το Eurogroup υπογραμμίζει επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικής σημασίας. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup.

Στουρνάρας: Τα τεστ αντοχής των τραπεζών θα καθορίσουν την ελάφρυνση του χρέους

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίηση του, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός οικονομίας εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης πήραν το λόγο πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία. Πράγμα που όπως ανέφερε σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ντάισελμπλουμ: «Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν γνωστά τα οικονομικά μεγέθη, κατά την αξιολόγηση που θα γίνει από την τρόικα το καλοκαίρι, αλλά και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ και θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν κ. Γ. Στουρνάρας παρουσίασε σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάσελμπλουμ απάντησε ότι ο έλληνας υπουργός δεν παρουσίασε σχέδιο για το θέμα του χρέους αλλά  «οπωσδήποτε τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο κ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε παράλληλα ότι «άρχισαν οι συζητήσεις για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι τώρα κινούμαστε προκειμένου να περάσουμε από την σταθεροποίηση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Συμπλήρωσε ότι αυτό δεν θα γίνονταν χωρίς το πρόγραμμα και γι’ αυτό πρέπει η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με βάση το Μνημόνιο, συμπλήρωσε, ενώ χαιρέτησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδήγησε στην εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ από την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε την έξοδο της Πορτογαλίας από τη διαδικασία επιτήρησης. 

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα 6,3 δισ. και θα πάρει δυο δόσεις του 1 δισ. ευρώ μόλις καλύψει τα προαπαιτούμενα του Μαϊου και του Ιουνίου. Μετά από αυτές τις πληρωμές στο μηχανισμό θα υπάρχουν υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα (στα αγγλικά)