Άρχισε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου, όπου και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε πρώτη ανάγνωση.

«Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Την Τρίτη 6 Μαΐου θα συνεχιστεί η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή ενώ το Μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαίου.    

Κατά την πρώτη ημέρα η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αντιπαράθεσης, ωστόσο με χαμηλούς τόνους, με την εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, να σημειώνει πως σταθεροποιούνται τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Τόνισε ότι «η βελτίωση αυτή σύντομα θα είναι αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».

«Το μνημόνιο είναι καθεστώς και είναι ένα μόνιμο μοντέλο, όπως μόνιμη θα είναι και η απογοήτευση των πολιτών για το ότι η χώρα θα πορευτεί με αυτό το Μεσοπρόθεσμο ως πυξίδα», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος,.

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι υιοθετεί ένα «μοντέλο που βασίζεται σε ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς βιομηχανική πολιτική».

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το Μεσοπρόθεσμο είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση».

«Ασαφές, αόριστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος έκανε λόγο για εμμονή της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιείται όλη η κρατική περιουσία ως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα».

Τέλος, η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι με το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση τα δίνει όλα χωρίς να ζητάει τίποτε και τόνισε «ενώ καθίσταται σαφείς η ανάγκη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο μεσοπρόθεσμο δεν γίνεται καμία αναφορά και όλα μετατίθενται μετά τις εκλογές».