Για το απόγευμα της Τρίτης μετατέθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, έπειτα και από την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Μιχάλη Κασσή, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει σειρά νομοτεχνικών αλλαγών.

Υπενθυμίζεται πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποίησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι το κόμμα του διαφωνεί με τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές καθώς και με την κλήρωση των θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ είχε ενημερώσει από νωρίς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τη στάση του καθώς όπως υποστήριξε, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει το υπουργείο να φανεί διαλλακτικό μπροστά στις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο από τους παραγωγούς όσο και τους εμπόρους.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση από το βήμα της Ολομέλειας της αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάση Μπούρα με την συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι ότι ενώ αρχικά η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί απόψε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής προβλέφθηκε να υπάρχει εμβόλιμη συνεδρίαση αύριο το απόγευμα.

Αλλαγές από τον Χατζηδάκη

Μετά τη σύσκεψη και σε παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις με κυριότερη αυτή που αφορά το καθεστώς της κλήρωσης θέσεων στις λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση εντός τριών μηνών θα προσδιοριστεί το σύστημα διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, ενώ η κλήρωση θα ισχύσει μόνο για τις νέες άδειες.

Σύμφωνα με την νέα αναδιατύπωση του κυρίου Χατζηδάκη στο επίμαχο άρθρο 5 για τις κληρώσεις, το σύστημα διακριτότητας παραγωγών και εμπόρων, θα προσδιοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εντός τριών μηνών.

Όπως διευκρίνισε, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα και αφού γίνει επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον διαχωρισμό θέσεων ενώ κλήρωση θα διενεργείται για τις νέες θέσεις.

«Διατηρείται το σύστημα διακριτότητας. Σε ένα τμήμα θα είναι οι έμποροι σε άλλο οι παραγωγοί. Εκεί ως προς τα κριτήρια κατανομής θέσεων θα ισχύσουν κοινωνικοί παράμετροι αλλά και η παλαιότητα της άδειας», ανέφερε ο κύριος Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να παραμείνει το καθεστώς τόσο του διαχωρισμού όσο και της κλήρωσης όπως προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο, ωστόσο όπως είπε προχώρησε σε αλλαγές μετά από την συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

«Δεν θέλω να κρυφτώ ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την συζήτηση που μεσολάβησε στην Ολομέλεια και τις θέσεις που εκφράστηκαν. Δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ ότι η τοποθέτηση μου που έγινε πριν τρεις μέρες ήταν διαφορετική και θα προτιμούσα προσωπικά να μην αλλάξει. Θα ήταν όμως δεοντολογικά άδικο και άστοχο να επιβάλω την προσωπική μου βούληση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά στην εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαφυλάξει αυτή την εξυγιαντική τομή που σε κάποια χαρακτηριστικά της ομολογώ ότι θα προτιμούσα να είναι διαφορετική».

Επίσης σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Χατζηδάκης, με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές λαμβάνονται πρόνοιες και διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών στις διευθύνσεις των περιφερειών.

Ακόμα, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για την δυνατότητα άδειας σε παραγωγούς εντός της ίδιας περιφέρειας και δεν θα ισχύει πλέον για προϊόντα ΠΟΠ καθώς και ειδικής καλλιέργειας.