Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Μούδιασμα και έντονο προβληματισμό προκαλεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η έντονη εσωστρέφεια στην οποία έχει κυλήσει το ΠΑΣΟΚ, λιγότερες από 20 ημέρες πριν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. Το αίσθημα ανάτασης από τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, έστω και οριακά, του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχθηκε χθες στο Μαξίμου η έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς αφενός οι θετικές δημοσκοπήσεις συνυπάρχουν με άλλες που αποτυπώνουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ (!), αφετέρου δε ο κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ εμφανίζεται να κλονίζεται πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. 

Παρά το γεγονός ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει στο διακύβευμα που θα προέβαλαν στην πορεία προς τις εκλογές και στην υπογράμμιση της ανάγκης πολιτικής σταθερότητας, κάτι που συνεπάγεται να καταγράψουν ικανοποιητικά ποσοστά και οι δύο εταίροι, η επιλογή των κ. Βενιζέλου, Κωνσταντινόπουλου, Κουκουλόπουλου να ανοίξουν... αριθμητική συζήτηση για το ποσοστό που θα πρέπει να λάβει η Ελιά/ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ο συσχετισμός αυτού του ποσοστού με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης προκάλεσαν σοκ. 

Το Μαξίμου, που έχει αποφασίσει να στηρίξει όσο μπορεί τον εταίρο του, απέφυγε κάθε σχετικό σχόλιο. 

Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΝΔ ο εκνευρισμός ήταν εμφανής καθώς πολλά στελέχη σημείωναν πώς το ΠΑΣΟΚ βουλιάζει και συμπαρασύρει μαζί του και τη Νέα Δημοκρατία. Γαλάζια στελέχη σημείωναν ως εύλογη την προσπάθεια Βενιζέλου να θέσει και αυτός διακύβευμα ενόψει της κάλπης, ωστόσο δεν ανέμεναν πώς αυτό θα γίνονταν με μαθηματικούς όρους που θα τους βρει μπροστά της η κυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωναν ως, τουλάχιστον, άτεχνο το χειρισμό του θέματος, σχολιάζοντας πώς το ΠΑΣΟΚ – εκ των πραγμάτων – δεν είναι πλέον σε θέση να θέτει εκβιαστικά διλήμματα. «Την τελευταία φορά που μπόρεσε αποτελεσματικά να το πράξει ήταν το 2010 στις τότε αυτοδιοικητικές, όταν ακόμη είχε ποσοστά άνω του 30%», προσέθεταν. 

Την ίδια στιγμή, η αντίδραση των «πράσινων» στο ζήτημα των λαϊκών αγορών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ συνιστά μείζονα αιτία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. 

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να πορευθούν μαζί μέχρι τέλους, γεγονός που εξηγεί την αμοιβαία «κατανόηση» που επιδεικνύουν στα «φάλτσα» της μίας ή της άλλης πλευράς Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί αν αυτή η συμφωνία τελεί εν ισχύ και ενώπιον της κάλπης. Οι δύο άνδρες συναντώνται στις 15:30 σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να σταθμίσουν τις εξελίξεις ενώ είναι βέβαιο οτι ο κ.Σαμαράς θα επιδιώξει να επαναφέρει την ψυχραιμία στο κυβερνητικό σκάφος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, από το οποίο η ελληνική πλευρά εξασφάλισε τη δημόσια δήλωση ότι ισχύει η δέσμευση των εταίρων, από το Νοέμβριου του 2012, περί απομείωσης του χρέους εφόσον η Αθήνα επιτυγχάνει τους στόχους. Αν αυτή η δήλωση αποδειχθεί αρκετή προκειμένου να εκτονώσεις τις εντάσεις στο εσωτερικό μένει να αποδειχθεί. .Όπως όμως φοβούνται πολλοί, η όποια νηνεμία δεν πρόκειται να κρατήσει πέραν της 25ης Μαΐου.