Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς   

Με το ΠΑΣΟΚ να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια τραβώντας για άλλη μια φορά το σκοινί της κυβερνητικής σταθερότητας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο της συνάντησης την πορεία της κυβέρνησης προς τις ευρωεκλογές.

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «εξαιρετικά θετικά νέα» από το μέτωπο του χθεσινού Eurogroup όπου ο Γιάννης Στουρνάρας έθεσε στους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε να δημιουργεί ενδοκυβερνητικό πρόβλημα μπλοκάροντας το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. 

Η κίνηση αυτή ήρθε ως συνέχεια του έμμεσου εκβιασμού στον οποίο προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνδέοντας την τύχη της Ελιάς με την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από τη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να πιεστούν οι πολίτες που θέλουν σταθερότητα και να ψηφίσουν «Ελιά». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθέτησε το κατ΄αυτόν, διακύβευμα των ευρωεκλογών ανάμεσα στην κυβερνητική σταθερότητα και την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πετώντας το μπαλάκι στο εκλογικό σώμα, σε μια τελευταία σπασμωδική προσπάθεια να διασώσει το κόμμα του που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. 

Όπως έλεγαν μάλιστα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη στρατηγική του «όλα για όλα» στις εκλογές για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στο δίλλημα της σταθερότητας κερδισμένη βγαίνει η ΝΔ και δεύτερον γιατί η ΔΗΜΑΡ απορροφά αρκετούς υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου, έπειτα από την εμφάνισή του δίπλα στο Φώτη Κουβέλη, αποδεκατίζοντας το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ

Στην τακτική αυτή εντάσσεται και το πισωγύρισμα των βουλευτών του κόμματος στο θέμα με τις λαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι το είχαν ψηφίσει την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η δικαιολογία που προέβαλλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το «λέω-ξελέω» στη στάση τους, ήταν ότι αν και είχαν πει ναι αρχικά στο νομοσχέδιο, στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του κλάδου…πείστηκαν ότι είχαν δίκιο και έτσι άλλαξαν γνώμη. 

Από την πλευρά της ΝΔ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και για αυτό χθες το βράδυ ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δείχνοντας διάθεση να υποχωρήσει, είχε σειρά διαβουλεύσεων με βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.  

Για τη γενικότερη στάση του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ μιλώντας στο newpost.gr, αν και συμφωνούσαν με την προσπάθεια ενίσχυσης του κυβερνητικού εταίρου, διαφωνούσαν ωστόσο με τη στρατηγική που επέλεξε η Χαριλάου Τρικούπη και τη λογική που εκφράστηκε δια στόματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ότι αν το άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί. Όπως υπενθύμιζαν τα ίδια στελέχη, αυτό ακριβώς είναι και το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη των ευρωεκλογών.