Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την ώρα που η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε επίγεια κόλαση με τη Ρωσία να έχει μεταφέρει τεράστιες δυνάμεις στα σύνορά τους και να «βρυχάται», οι ΗΠΑ μέσω της Γερμανίας ετοιμάζουν μεγάλη αεροπορική πολυεθνική άσκηση την «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014) στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Βόρεια Θάλασσα, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από δεκαέξι συμμαχικές χώρες.

Η Ελληνική Αεροπορία θα είναι εκεί με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52 και σαράντα έξι (46) άτομα προσωπικό (14 Ιπτάμενοι, 31 Τεχνικοί και 1 Αξιωματικός Πληροφοριών) της 343 Μοίρας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από το Ελληνικό Πεντάγωνο σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε ενοποιημένο εναέριο και χερσαίο χώρο.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο αντιτάσσει επίσης μεγάλη άσκηση της νεοσυσταθείσας 15ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 Alligator που θα επιχειρήσουν στη Βαλτική, υπό την κάλυψη μαχητικών Su-30MK και Su-27SM(!).

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τις πτήσεις ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-95 στον Ειρηνικό, ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Καλιφόρνια. Πρόκειται ως φαίνεται για την απάντηση της Μόσχας στην ανάπτυξη από πλευράς ΗΠΑ στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth Β-2Α σε αεροδρόμια της Ευρώπης. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πώς η κατάσταση κλιμακώνεται με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ Ασίας-Ειρηνικού υποστήριξε πώς "σε μία περίπτωση τα ρωσικά Tu-95 πλησίασαν αρκετά στις ανατολικές ακτές και απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη F-15 προκειμένου να προχωρήσουν σε αναγνώριση τους." Οι Αμερικανοί εκτιμούν πώς πρόκειται για ρωσικές επιχειρήσεις υποκλοπών. Αυτό υποστηρίζουν πώς εξυπηρετεί και η παρουσία πλοίων συλλογής πληροφοριών του ρωσικού στόλου στους ναυστάθμους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και στο Κόλπο του Μεξικού. «Πρόκειται για κατασκοπευτική επιχείρηση», επισήμαναν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον H. Carlisle, για την αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών ανοιχτά της Καλιφόρνια, υπήρξε συνομιλία με το διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Philip Bridlavom.Το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την κρίση της Ουκρανίας είναι «ψυχροπολεμικό» και δείχνει να υπάρχει κλιμάκωση, ιδίως όσο το ΝΑΤΟ ενισχύσει τις δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα. Ήταν επίσης δεδομένο πώς η Ρωσία θα απαντούσε στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth Β-2Α, που φέρουν συμβατικά αλλά και πυρηνικά όπλα, σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πιθανότατα της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα… σύννεφα πάντως στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης πυκνώνουν επικίνδυνα.