Βολές κατά του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη την ΕΥΔΑΠ.

Σε ομιλία του στους εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην ΕΥΔΑΠ για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, όμως αυτή τη φορά έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία. Πρώτον, διότι βρισκόμαστε στη διαδικασία εν εξελίξει ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι σε όλους είναι γνωστό ότι στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ έχουν πάρει ήδη απόφαση, δεν έχει καθαρογραφεί, η οποία είναι απολύτως σαφής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι μια διαδικασία πέρα και έξω από το Σύνταγμα της χώρας. Διότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο. Υπ΄ αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη αξία το πανό εδώ των φίλων της «Ανοιχτής Πόλης», ένα σύνθημα και των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, ότι δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε δέκα μέρες σχεδόν πριν από μια κρίσιμη αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση.  Και σ΄ αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για την Τ.Α. οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος της Αθήνας ο κ. Καμίνης και ο υποψήφιος και νυν περιφερειάρχης της Αττικής ο κ. Σγουρός αποφεύγουν να πάρουν θέση, αποφεύγουν να δεσμευτούν, αποφεύγουν να συζητήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν στο λεκανοπέδιο, στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας και το Δήμο της Αθήνας». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε στους συμπολίτες μας, τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ότι, αν στις εκλογές αυτές δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου που βύθισε τη χώρα, στους εκπροσώπους των μνημονιακών πολίτικων να συνεχίσουν για άλλη μια θητεία, τότε οι διοικήσεις που θα ασκήσουν και η πολιτική τους θα είναι μια πολιτική συναίνεσης στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιαίτερα του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Με δυο λόγια, αποφεύγουν να πάρουν θέση, γιατί οι ίδιοι έχουν συναινέσει με τα συμφέροντα της διαπλοκής και με την κυβέρνηση που μας κυβερνά προκειμένου να ξεπουληθεί η ΕΥΔΑΠ και οι πολίτες της Αθήνας να πουν το νερό, νεράκι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες, όπου τη δεκαετία του ΄80 ή του ΄90 υπήρξαν ανάλογα εγχειρήματα, ιδιωτικοποίησης δηλαδή της ύδρευσης, του νερού, τα εγχειρήματα αυτά στέφθηκαν από απόλυτη αποτυχία,. Στη Βρετανία την περίοδο της Θάτσερ, μετά από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, είχαμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμολογίων κατά 250% στο βάθος της 15ετίας. Αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά να αναγκάζονται να κόψουν την παροχή νερού και να ζουν δηλαδή κάτω από συνθήκες αθλιότητας».

Παράλληλα, υπογράμμμισε ότι η «ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει αύξηση των τιμολογίων. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιβλαβής και επισφαλής συντήρηση της ποιότητας του νερού, διότι οι ιδιώτες έχουν έναν μόνο σκοπό, το κέρδος. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ουγκώ και των Αθλίων, σημαίνει εξαθλίωση των περισσότερων νοικοκυριών του τόπου μας και της πόλης μας που αντιμετωπίζουν μάλιστα τεράστια οικονομικά προβλήματα, με μια ανεργία να πλησιάζει και να υπερβαίνει στα επίσημα καταγεγραμμένα μεγέθη το 30%. Στη Γαλλία, όπου υπήρξε αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποιήθηκε στη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 ένα μεγάλο μέρος του δικτύου, κι εκεί διαπιστώθηκαν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή.Και στις δύο αυτές χώρες η ιδιωτικοποίηση υποχώρησε. Οι κυβερνήσεις, κάτω από την πίεση των πολιτών, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο το σημαντικό αυτό αγαθό για την επιβίωση όλων μας, σε δημόσιο έλεγχο την ύδρευση, σε δημόσιο έλεγχο το νερό που πίνουμε».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: 

Στη Γερμανία, στη χώρα του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ, η ύδρευση είναι υπό δημόσιο, δημοτικό έλεγχο. Σε ποιες χώρες λοιπόν προχωρούν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης αυτού του δημόσιου αγαθού;  Μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής και εκεί είχαν μεγάλες συγκρούσεις. Κυβερνήσεις έπεσαν. Στη Βολιβία, το μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού έφερε στη διακυβέρνηση τον Έβο Μοράλες. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας. Είναι κρίσιμο, κομβικό, όσο κι αν δεν θέλουν να το θέτουν στη συζήτηση, διότι φοβούνται να πάρουν θέση τόσο ξεκάθαρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στη δημόσια υγεία.

Τόνισε επίσης ότι «στη Θεσσαλονίκη το Κίνημα για τη δημόσια προστασία της ΕΥΑΘ, του νερού της πόλης έχει πάρει διαστάσεις, είναι ένα παλλαϊκό κίνημα, υποστηρίζεται όχι μόνο από τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ, από τους πολίτες, από τα προοδευτικά κόμματα, φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από την Εκκλησία. Θέλω να σας πω ότι εκεί, μετά από μεγάλη πίεση, το δημοτικό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια της ευρύτερης περιφέρειας αποφάσισαν στις 18 του μήνα, έξω από τις κάλπες για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, να στηθεί κάλπη ώστε ο λαός της Θεσσαλονίκης να γνωμοδοτήσει σ΄ ένα δημοψήφισμα για το νερό. 

Στην Αθήνα, η διοίκηση του κ. Καμίνη δεν αποφάσισε κάτι παρόμοιο. Στην Αθήνα όμως και στην Περιφέρεια της Αττικής δημοψήφισμα για το δημόσιο αγαθό του νερού θα είναι η ίδια η κάλπη για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Και οι πολίτες της Αθήνας πρέπει να γνωρίζουν, κάθε ψήφος στη δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» και στην περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής», κάθε ψήφος στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στη Ρένα Δούρου θα είναι και ψήφος για να σώσουμε το δημόσιο αγαθό του νερού και να διώξουμε από τη διοίκηση της πόλης και της περιφέρειας αυτούς που τέσσερα χρόνια τώρα ομνύουν στις μνημονιακές πολιτικές, αυτούς που εκπροσωπούν το παλιό, το διεφθαρμένο, το κατεστημένο, το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα που θέλουν στο πρόσωπό τους να επιβιώσει για μια ακόμα πενταετία στην πόλη μας.

Εμείς καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Καμίνης και ο κ. Σγουρός κρύβονται. Καταλαβαίνουμε γιατί δεν παίρνουν θέση. Ο κ. Καμίνης ήταν ένας Συνήγορος του Πολίτη και μετετράπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε συνήγορο των μνημονιακών δυνάμεων. Και οι δυο είναι οι εκλεκτοί του κ. Βενιζέλου που σήμερα καταρρέει και έχουν κάθε λόγο να κρύβονται και να κρύβουν το γεγονός ότι είναι οι εκλεκτοί του κ. Βενιζέλου. Ο αθηναϊκός λαός, ο λαός της Αττικής όμως θα δώσει απάντηση οριστική στις 18 και στις 25».