Μία περίεργη εσωστρέφεια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ πάνω στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος κάνοντας λόγο για ευθύνες της Ελληνοκυπριακής πλευράς(!).

Σε ερώτηση που του έγινε για το «εάν δεν υπάρξει λύση» ο Νίκος Αναστασίαδης απάντησε :

«Αυτό το σενάριο δεν θέλω καν να το σκεφτώ. Η ημέρα που θα κηρυχθεί επισήμως μη λύση θα είναι ημέρα πένθους, θυμού και ντροπής. Κάθε μέρα που περνάει με άλυτο το Κυπριακό είναι θλιβερή μέρα για τους Κύπριους. Επειδή εδώ και 40 κάτι χρόνια εμείς οι Κύπριοι δεν καταφέραμε να πετύχουμε πολύ απλά πράγματα. Δηλαδή αναφέρομαι στην ενότητα του νησιού και των ανθρώπων, στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, στην αποδοχή των λαθών μας».

Μάλιστα ο Κύπριος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι «ο πατέρας μου ο Χρύσανθος, ήταν αστυνόμος στο χωριό Σιλίκου που ζούσαν Τουρκοκύπριοι . Το 1974 έσωσε τους Τουρκοκύπριους που απειλούνταν από φανατικούς Ελληνοκύπριους (!). Η οικογένειά μου είχε αδελφικές σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ ».

Ρωτήθηκε παράλληλα για το όραμα του σχετικά με την Κύπρο: «Είναι το ίδιο με το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το δικό μου όραμα είναι να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου σε μια χώρα που να μπορούν να αξιοποιήσουν την ατομικότητα και τις αρχές τους».

Ο δημοσιογράφος της Χουριέτ στην Αθήνα Γιώργος Κιρμπάκης ρώτησε την άποψη του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο παρελθόν είχα 4-5 επαφές με τον Ερντογάν. Έχω μια θετική εντύπωση για τον ίδιο πέραν των πολιτικών διαφορών που μιας χωρίζουν. Αν τον συναντούσα θα του έλεγα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για το καλό όλων. Η λύση θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, η οποία έχει στους ώμους της ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό βάρος. Υπάρχει μια ευκαιρία ενώπιόν μας. Το καθήκον μας είναι να την αξιοποιήσουμε», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ υπογράμμισε ότι: «Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη δεν μας βολεύει. Είμαστε μια μικρότερη χώρα, έχουμε χίλιους λόγους να θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι κοντά στην Ευρώπη. Αντίθετα, δεν έχουμε ούτε ένα λόγο να θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας».

Γ. Κοκ.