«Η ομολογία πλέον είναι κοινή. Η υπερφορολόγηση αυτή δεν αντέχεται», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2015-2018.

«Ούτε η υπερφορολόγηση των ακινήτων ούτε η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, λειτουργεί δε, αντίθετα προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα ήθελα από την κυβέρνηση μια δέσμευση, αυτή η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου και η φράση δεν είναι επαρκής. Δεν σημαίνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μας οδηγήσει σε μείωση των συντελεστών, θέλω να ξέρω πότε θα μειωθούν, διότι κατά την δική μου άποψη η μείωση των συντελεστών και ένα νέο σοβαρό και υπεύθυνο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έρθει το ταχύτερο δυνατό και πάντως εντός του 2014», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη. 

Νωρίτερα, είχε σημειώσει πως «Η Ευρώπη δεν έχει μόνο ένα κοινοβούλιο, έχει πολλά κοινοβούλια. Στα κοινοβούλια λοιπόν των χωρών αυτών, γίνεται συζήτηση για τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων. Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς αυτό το πράγμα. Το να ερχόμαστε εδώ και να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την δυνατότητα να επιβάλουμε στους άλλους ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώσουν δικά μας χρήματα είναι αφελές-που και θα πάρω την αφέλεια ως την καλύτερη εκδοχή- άλλως πως, θα θεωρήσω πως εν γνώσει σας κοροϊδεύετε τον κόσμο».

Όσον αφορά στο χρέος, η κ. Μπακογιάννη είπε:

«Όταν λέμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, εννοούμε ότι το χρέος πρέπει να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε. Για να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε το χρέος, πρέπει να υπάρχει ρύθμισή του. Αυτό το έχουν συμφωνήσει όλοι, όλες οι κυβερνήσεις. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κεκτημένο. Γιατί κόμματα που σηκώνονται και «σκούζουν» έχουνε όλα τα κοινοβούλια. Και όταν η αριστερά σηκώθηκε στην Γερμανία η Die Linke η περίφημη και έκανε την κριτική στην απαίσια κ. Μέρκελ, γιατί δίνει τα λεφτά στην Ελλάδα και τα στερεί από τον γερμανό εργάτη, η Linke ανταποκρινότανε στο αίτημα του γερμανού εργάτη, του γερμανού εργαζόμενου. Λοιπόν να έχουμε συναίσθηση ποιά είναι η πραγματικότητα εάν θέλουμε να μείνουμε μέσα σ’ αυτήν την Ευρώπη την οποία με τα χίλια ελαττώματα χτίσαμε. Άρα κατά τη γνώμη μου, γιατί θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη, ναι υπάρχει σοβαρή δέσμευση για ρύθμιση του χρέους, ναι αυτή μπορεί να πάει μια δεκαετία χωρίς να πληρώνουμε τίποτα, ναι μπορεί να πάμε σε μειωμένο επιτόκιο, μακάρι να μπορούσαμε και να κουρέψουμε το χρέος, δεν έχω καμία αντίρρηση σ’ αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει ένα πράγμα πρέπει να είναι ο στόχος: το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο. Και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης αυτής μέχρι το τέλος του έτους».

«Μας είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι δύσκολα πετυχαίνονται για πολύ μεγάλο διάστημα πλεονάσματα, συμφωνώ σε αυτό και ορθώς το αναφέρει και η έκθεση της Βουλής. Για να τα πετύχεις, πράγματι πρέπει να μπει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας και να αρχίσει να υπάρχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι. Το δύσκολο δεν σημαίνει αδύνατον. Διότι πράγματι άλλοι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ήταν αδύνατον να έχουμε το πλεόνασμα που έχουμε φέτος και φαντάζομαι το θυμάστε και εσείς. Εμείς παρά ταύτα το πετύχαμε το πλεόνασμα. Άρα ο στόχος είναι να έχουμε ένα πλεόνασμα αλλά αυτό να προέρχεται από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας διότι πράγματι περαιτέρω περικοπές δεν αντέχει η χώρα. Τρίτον, είμαστε λέει υπερβολικά αισιόδοξοι, η αλήθεια είναι πως ναι. Είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, εάν όμως δεν είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι αλίμονο μας. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και πιστεύουμε και ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πάρει μπροστά. Και πρέπει να πάρει μπροστά. Και για να πάρει μπροστά δεν υπάρχει μαγικός τρόπος και το ξέρετε και εσείς και το ξέρετε και πάρα πολύ καλά. Ο μόνος τρόπος είναι να ανοίξουν δουλειές. Ο μόνος τρόπος είναι να μειωθεί η ανεργία. Ο μόνος τρόπος είναι να πάρει μπροστά η μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν θα υπάρξουν δουλειές από 5 ή 10 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε διότι κάποιος θα κουνήσει το μαγικό ραβδί. Και θα μου επιτρέψετε εδώ να σας πω κάτι, τελείως ειλικρινά. Άκουγα χθες τον κ. Τσίπρα και άκουσα για τους 400.000 ανθρώπους που θα πάρουν τζάμπα ρεύμα και άκουσα μετά ότι θα πάρουν και κάποιοι τζάμπα πετρέλαιο, εκεί το ’χασα δεν κατάλαβα αν θα το πάρουν τζάμπα τελείως ή αν θα το πάρουν με πολύ μειωμένο συντελεστή. Μέσα όμως σε όλα αυτά αναρωτιόμουνα πώς είναι ποτέ δυνατόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να λέτε στον κόσμο τέτοια πράγματα», επεσήμανε.

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Θα κάνετε τη διαπραγμάτευση, θα φέρετε το προϊόν της διαπραγμάτευσης ή με δημοψήφισμα ή σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή σε γενική συνέλευση του ΟΗΕ; Δεν πετύχαμε στη διαπραγμάτευσή μας αλλά σας φέρνουμε αυτό το αποτέλεσμα διότι δεν έχουμε μαγικό τρόπο να βρούμε λεφτά. Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν αλλάζει. Χρειάζεστε χρήματα και τα χρήματα αυτά από κάπου θα πρέπει να έρθουν. Και μην τάζετε πράγματα στον ελληνικό λαό που δεν μπορείτε να τα εκπληρώσετε αύριο διότι απλώς θα μεγαλώσετε την αναξιοπιστία, όχι μόνο τη δική σας, που λίγο με απασχολεί, αλλά του πολιτικού κόσμου γενικότερα. Και στην τελευταία τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου, δεν είναι αλήθεια ότι δεν γίνεται μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σήμερα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τοποθετήθηκαν και είναι βέβαιον ότι χρειάζεται διορθώσεις η Ευρώπη και είναι βέβαιον ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική σε πολλούς τομείς -όχι σε όλους αλλά σε πολλούς τομείς- και κάναμε συνέδριο στο ΕΛΚ και θα τα διεκδικήσουμε. Και εμείς, επιτρέψτε μου την τοποθέτηση, έχουμε και περιθώρια να τα διεκδικήσουμε κ. Τσακαλώτο, διότι θα είμαστε σε κόμματα τα οποία θα έχουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη του αύριο. Από εκεί λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε για να υπάρχουν αλλαγές και αυτή τη μάχη τη δίνουμε και μην την υποτιμάτε».