Την τήρηση όλων των δικονομικών εγγυήσεων έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενόψει της μετάβασης αύριο στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η μεταφορά των προφυλακισμένων βουλευτών είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ενώ η κίνησή τους μέσα στο χώρο της Βουλής είναι αρμοδιότητα της φρουράς της Βουλής. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταγωγή των δύο βουλευτών από τις φυλακές στη Βουλή για να αποφευχθούν απρόοπτα και φυσικά θα τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Αν και η εν λόγω διαδικασία δεν έχει τύχει να ξανασυμβεί, άγνωστο παραμένει αν οι βουλευτές θα μπουν στη Βουλή με χειροπέδες, παρά το ότι δεν θεωρείται ιδαίτερα πιθανό σενάριο. Η συζήτηση για την άρση ασυλιών θα διεξαχθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι. 

Οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές θα έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 108 παράγραφος 1 εδάφιο 2 και επομένως το λόγο δικαιούται να πάρει ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του.

Ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης. Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη ή η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.

Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων και για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας καταρτίζεται ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία.

Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος) η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.