Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Συνεχίζει τη στρατηγική υψηλού ρίσκου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως κατέδειξαν και οι δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση, χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας: 

«Τα θεωρώ αστεία περί πολιτικού εκβιασμού. Αν δεν έχεις εντολή δεν μπορείς να πορευτείς, είναι θέμα πολιτικής νομιμότητας». 

Σε ερώτηση για το ποιο ποσοστό της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές θα σήμανε αποχώρηση από την κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν αριθμοί υπάρχουν εντυπώσεις».

Σε ερώτηση για το εάν θα απέσυρε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε «αστεία» τα σχετικά σενάρια, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά χρειαζόμαστε έγκριση, στήριξη και συστράτευση».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής διασφαλίζεται μέσα από τον ρόλο του προοδευτικού πόλου, γιατί -όπως είπε- χωρίς αυτόν δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες.

Σημείωσε παράλληλα ότι αυτό που λέει δεν συνιστά κάποιου είδους πολιτικό εκβιασμό, αλλά ότι λέει το αυτονόητο και περιγράφει την πραγματικότητα «με δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο τρόπο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στις πλάτες μας να έχει στήσει χωρό η δημαγωγία» εννοώντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνιμος εταίρος της ακροδεξιάς, των ακροδεξιών εθνικιστών και υιοθετεί την πιο ακραία θέση της Χρυσής Αυγής».

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι συζητήθηκε το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, με αφορμή και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Έχει αρχίσει η έξοδος από την κρίση. Τώρα ο λαός θα δει την αλλαγή».

Στόχος είναι, επεσήμανε, να επιβεβαιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους, που ήδη οι αγορές έχουν κρίνει ως βιώσιμο.