Τη «θέση αρχών» που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας ειρηνική επίλυση της κρίσης με πλήρη όμως σεβασμό και της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, διατύπωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της ΕΕ, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη.

Εκπροσωπώντας την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ο κ. Κούρκουλας επισήμανε ότι η ΕΕ ζητάει να γίνει πλήρης διαλεύκανση όλων των επεισοδίων και των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε όλη την Ουκρανία, κυρίως των γεγονότων της 2ας Μαΐου στην Οδησσό, θέλοντας συγχρόνως να καταβληθούν προσπάθειες και από τη Ρωσία για την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως αυτή είναι η ευρωπαϊκή θέση, η οποία είναι θέση αρχών. Βέβαια, όπως προσέθεσε, η κατάσταση στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία οξύνεται και αυτό είναι ανησυχητικό και όχι θετικό σημάδι. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ακούσει τις τοποθετήσεις τόσο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρίι Ντέστσιτσα και πιστεύει πως η Ουκρανία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πως δεν έχει δει το ίδιο από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη δική του παρέμβαση στην υπουργική σύνοδο, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου, όπως σημείωσε, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένεται τώρα το μεγάλο γεγονός της προσχώρησης της ΕΕ στη Διεθνή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούρκουλας τόνισε ιδιαίτερα τον ιστορικά πολύ σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην εδραίωση της ειρήνης αλλά κυρίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της έννομης τάξης στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ελλάδα, όπως είπε, έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αντίδρασης και της αντίθεσης κατά της δικτατορίας, διότι τότε είχε ασκήσει πολύ έντονη κριτική και ήταν ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς που αντιτάχθηκαν στην κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου και κατόπιν δικών τους αιτημάτων, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ανδόρας και του Μονακό που, όπως είπε, ως δύο σχετικά μικρά κράτη προσπαθούν να βρουν μια νέα θεσμική σχέση με την ΕΕ και να μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως σημείωσε, παρότι πρόκειται για μικρά κράτη, η διαπραγμάτευση προβλέπεται δύσκολη και περίπλοκη διότι έχουν κάποιο ειδικό νομικό καθεστώς σε θέματα φορολογίας.

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ επεξεργάζεται σε ομάδα εργασίας την εντολή που θα δώσει το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, όπως και με τον Άγιο Μαρίνο, ώστε να μπορέσει να είναι πιο ομαλή η ένταξή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανέφερε ο κ. Κούρκουλας στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κεντρικό θέμα της διήμερης Συνόδου Υπουργών στη Βιέννη, που γίνεται στο πλαίσιο της προεδρίας της Αυστρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Νοέμβριος 2013-Μάιος 2014), με την ευκαιρία συμπλήρωσης 65 χρόνων από την ίδρυσή του, και στην οποία συμμετέχουν 30 υπουργοί Εξωτερικών από τις 47 χώρες-μέλη του, είναι «Αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και σταθερότητα στην Ευρώπη-Τρέχουσες προκλήσεις».