current views are: 1

6 Μαΐου 2014
Δημοσίευση20:44

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικό σχέδιο της Μέρκελ το μνημόνιο

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Δημοσίευση 20:44’
αρθρο-newpost

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω… live chat, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ».

«Όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο», συμπλήρωσε και όπως είπε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Μία τέτοια κίνηση, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και η Μέρκελ, θα οδηγούσε την Ένωση σε κατάρρευση» είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη» και προσέθεσε:

«Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ήπειρο. Οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να καταλάβουν μια αντίστοιχη στάση, υποστηρίζοντας το κράτος πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την ελληνική κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε εξάλλου «πολιτικό τέχνασμα» το πρωτογενές πλεόνασμα που όπως είπε βασίζεται «στη θέληση της τρόικας να κρατήσει στη θέση της την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική, αλλά πολιτική».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως θέσει ως άμεσο στόχο μία ευρεία αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των φτωχών στρωμάτων» ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια» συμπλήρωσε.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ έχει οδηγήσει την Ευρώπη στο σταδιακό θάνατο υποστήριξε στη συνέχεια σχολιάζοντας παράλληλα ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την επιστροφή της Ευρώπης στις εποχές των «Αθλίων» του Β. Ουγκώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι το παρελθόν. Εμείς είμαστε η ελπίδα και η αλλαγή».

Ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Α. Τσίπρας ιεράρχησε το τέλος της λιτότητας, τη διαγραφή του ελληνικού χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το μόνο κόμμα στην Ευρώπη τώρα, σε θέση να εκλεγεί κυβέρνηση, που έχει πρόγραμμα για την ευρεία αναδιανομή εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς» και τόνισε πως «άμεση προτεραιότητά μας είναι να εφαρμόσουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους να σταθούν στα πόδια τους».

Σχετικά με τα δημοψηφίσματα σημείωσε πως αυτά είναι «ένα μέσο για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις».

Απαντώντας σχετικά με την απουσία του από τα δύο πρώτα ντιμπέιτ των υποψηφίων της ΕΕ, σημείωσε πως αυτό έγινε λόγω του φορτωμένου προεκλογικού του προγράμματος και επανέλαβε πως θα συμμετάσχει στην επίσημη τηλεμαχία που θα διοργανωθεί από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαΐου».

Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, επεσήμανε πως «επιδιώκουμε μια άμεση μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και την επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης του Δουβλίνου. Θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότητησης ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα κύματα μεταναστών και προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και μια δίκαιη απονομή υπευθυνοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».


σχετικα αρθρα