Η ΝΔ και η κυβέρνηση καλλιεργούν στον λαό ψεύτικες προσδοκίες και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκλίνει με τη βασική γραμμή της ΝΔ και με λυδία λίθο αυτής της σύγκλισης τη στάση απέναντι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, υποστήριξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Νωρίτερα, τονίζοντας ότι λίγο πριν την εκάστοτε εκλογική μάχη είναι σύνηθες φαινόμενο η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιπαράθεση, όμως, που συνιστά ταυτόχρονα και απόπειρα απόκρυψης των πραγματικών θέσεων αυτών των κομμάτων, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί στην Ελλάδα να λέει, απευθυνόμενος στην κυρία Μέρκελ, «go back» στις Βρυξέλλες, όμως, την αναγνωρίζει ως ρεαλιστή πολιτικό που δεν θα βάλει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη και ως συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι το ΚΚΕ θα λέει τις θέσεις του, ξεκάθαρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Ερωτηθείς γιατί, αφού το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ, συμμετέχει στις εκλογές, είπε ότι η διαχρονική συμβολή των ευρωβουλευτών του κόμματός του στην αποκάλυψη των κατευθύνσεων και της στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιείται στην Ελλάδα και σε κάθε κράτος μέλος με τη μορφή νόμων, είναι πολύ σημαντική.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι η έγκαιρη αποκάλυψη προετοιμάζει τον λαό στην πάλη του ακόμη και να καθυστερήσει μέτρα και να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής, τονίζοντας ότι η ανατροπή μπορεί να προέλθει μέσω της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στο λαϊκό κίνημα, αλλαγή με κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και την πολιτική της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι έτσι θα μπορέσει το λαϊκό κίνημα να ανοίξει δρόμο σε όλη την Ευρώπη για μία άλλη κοινωνική οργάνωση με τους λαούς στην εξουσία. Τόνισε, δε, ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς για μία νέα κοινωνική οργάνωση, επισημαίνοντας: «Εμείς τη λέμε σοσιαλισμό».

Σε ερώτηση πώς θα γίνει η ανατροπή στην οποία καλεί το ΚΚΕ, υποστήριξε ότι σήμερα πρέπει να οικοδομηθεί μία πλατιά λαϊκή συμμαχία, καθώς από τη μία είναι η τάξη που έχει την εξουσία και από την άλλη η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι σε αυτό το σημείο «διαχωρίζεται η κοινωνία» και απέρριψε τους «διαχωρισμούς τού πολύ μακρινού παρελθόντος» όπως ο «μνημονιακός» ή «αντιμνημονιακός» εργάτης, ο «δεξιός» και ο «αριστερός» εργάτης κλπ και τόνισε ότι ο λαός που πλήττεται σφοδρά από την πολιτική των μονοπωλίων, μπορεί να ενωθεί.

Η λαϊκή συμμαχία θα έχει κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο τα κόμματα να ποδηγετούν το λαϊκό κίνημα, ενώ πρόσθεσε ότι έχοντας το λαϊκό κίνημα μία τέτοια πολιτική κατεύθυνση θα διαμορφώνει μέσα στις διεργασίες του και το φιλολαϊκό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η λαϊκή εξουσία.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία, συμπληρώνοντας ότι σε μία τέτοια εξουσία το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, έκανε λόγο και για αλλαγή του τρόπου της εκπροσώπησης στη λαϊκή εξουσία με εκλογή λαϊκών αντιπροσώπων, οι οποίοι θα είναι ανακλητοί από τους εκλογείς τους, ενώ ερωτηθείς «κι αν οι αντιπρόσωποι δεν είναι κομμουνιστές, τι γίνεται;» υπογράμμισε: «Πρωτοπόροι εργάτες να είναι».

Σε συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ που δεν είναι μέλη του κόμματος, προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και τώρα συμπορεύονται με το ΚΚΕ και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «με την ενίσχυση του ΚΚΕ γίνεται ισχυρός ο λαός».