Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Μια λέξη - κλειδί θα χρησιμοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ξεκλειδώσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα. Η λέξη αυτή είναι η «σταθερότητα» και όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός, αν διασφαλιστεί, θα καταστήσει τη ΝΔ βασικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος όπως διαμορφώνεται σήμερα. 

Στόχος του κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν βιάζεται αλλά παρακολουθεί προσεκτικά τις πολιτικές διεργασίες, είναι το κόμμα του να αποκτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση του χώρου που εκτείνεται πέρα από τα όρια της ΝΔ, αλλά συσπειρώνεται γύρω από τρία βασικά χαρακτηριστικά: Δημοκρατία, Ευρώπη, Ανάπτυξη.  

Για να υπάρξει όμως σταθερότητα, κυρίως μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός θέτει τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις. Να μπει τέλος στο θέμα της αβεβαιότητας με την ευρωζώνη και το ευρώ, να υπάρξει μέσα στο 2015 εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. 

Το ευρώ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ 

Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις ευθύνες που έχει, ο κ. Σαμαράς σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι για να συνεχίσει σταθερά την πορεία της η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να υπάρχει σιγουριά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός κρίκος μέσα στην ευρωζώνη, χωρίς την παραμικρή αβεβαιότητα για αυτό. 

Αστάθεια για τον πρωθυπουργό είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που λέει από τώρα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο μέσα στο 2015 και μάλιστα ένα πρόσωπο που θα έχει ευρεία αποδοχή από τα κόμματα και την κοινωνία.   

Η συνταγματική αναθεώρηση 

Το θέμα του Συντάγματος είναι για τον πρωθυπουργό κορυφαία πρόκληση και για αυτό αποφάσισε μόλις επισφραγίστηκαν τα πρώτα σταθεροποιητικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας, να παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για το τι θα επιλέξουν στις εκλογές που έρχονται. 

Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής και επί της ουσίας θα περιλαμβάνει τη δέσμη με τις βαθιές τομές στους θεσμούς που είχε προετοιμάσει η ΝΔ με ειδική επιτροπή υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από το 2012. 

Στόχος του πρωθυπουργό είναι να αποφασιστεί τώρα ποιες είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος και επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Οι 31 προτάσεις της ΝΔ που για τον κ. Σαμαρά, θα ανοίξουν το δρόμο για τη Νέα Μεταπολίτευση και θα οδηγήσουν στη Νέα Ελλάδα είναι οι εξής: 

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
5. Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.
6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.
7. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
8. Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).
9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και  εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή  του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
12. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
13. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
14. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.
15. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
16. Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.
17. Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του  Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
18. Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.
19. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
21. Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων , ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
22. Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
23. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
24. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.
25. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων  διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
26. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
27. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.
28. Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
29. Αναθεώρηση του άρθρου 24  (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.
30. Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
31. Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.