Στην ομιλία της στη διάσκεψη με θέμα: Ελευθερία της θρησκείας και των πεποιηθήσεων στη Μέση Ανατολή και στη Μεσογείο, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννητόνισε ότι σε ελάχιστα σημεία έχει βελτιωθεί η κατάσταση των Χριστιανών νότια και νοτιο-ανατολικά των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ, ως επί το πλείστον, έχει δραματικά επιδεινωθεί.

Όπως ανέφερε: «Η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με την ανεξιθρησκία και την ελευθερία των πεποιθήσεων, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης του ΟΗΕ. Ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη σημερινή μας διάσκεψη με μοναδικό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, και κυρίως οι χριστιανικές, στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Μεσόγειο. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα που αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
 
Οι σχέσεις Ελλήνων και Αράβων είναι πανάρχαιες και κεφαλαιώδους σημασίας, όχι μόνον για τους ίδιους αλλά και για τον ευρωπαϊκό και αραβικό πολιτισμό γενικότερα. Μετά τις αναπότρεπτες συγκρούσεις, με το πρώτο κύμα αραβικής επέκτασης, που άλλαξε τον θρησκευτικό και πολιτιστικό χάρτη της νότιας Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από ελληνορωμαϊκό σε αραβικό, επήλθε μια ισορροπία: οι δύο πιο προηγμένες και ισχυρές δυνάμεις της εποχής, το ελληνόφωνο Βυζάντιο, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δηλαδή, και ο αραβόφωνος κόσμος, με κυριότερο κέντρο επί μακρόν την Βαγδάτη, έμαθαν πλέον να συμβιώνουν.
 
Αλλά όχι μόνον αυτό: οι δύο πολιτισμοί επηρεάστηκαν σημαντικά ο ένας από τον άλλον. Δείτε πόσο η βασική κατασκευή των Τζαμιών έχει παντού επηρεαστεί από το ναό της Αγίας Σοφίας, το μεγάλο έργο των δύο Ελλήνων αρχιτεκτόνων, Αρτέμιου και Ισίδωρου. Δείτε, αντίστροφα, πόσο επηρέασε η αραβική μαθηματική ευφυία την Ευρώπη. Το πώς οι Άραβες της Ισπανίας διέδωσαν την ελληνική φιλοσοφία στην Δυτική Ευρώπη. Ο κατάλογος είναι μακρύς και γεμάτος εκπλήξεις!
 
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία 15 περίπου χρόνια – και δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Δύση, η οποία παρενέβη πολλές φορές στην περιοχή, αναίτια και χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
 
Ένα είναι το συμπέρασμα: οι χριστιανικές χώρες, τουλάχιστον εκείνες που, κατά συντριπτική πλειοψηφία, απαρτίζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο εισηγήθηκα να δώσουμε μια τυπικά πιο επίσημη μορφή στην αντιμετώπιση του θέματος ως Κοινοβουλευτική Συνέλευση, μέσω της σύνταξης σχετικής έκθεσης. Χαίρομαι που μία από τις πρώτες, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικές, ενέργειές μας είναι η σημερινή μας συνάντηση.
 
Ως παλαιά φίλη του μουσουλμανικού κόσμου, έχω νομίζω το δικαίωμα να πω στους φίλους της νότιας ακτής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ότι αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν είναι ασύμβατα μόνον με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τη δημοκρατία».