Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος  

Την θεατρική παράσταση η "Ποντικοπαγίδα" θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση  Ευαγ. Βενιζέλου - Α. Σαμαρά. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η "κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί" και επεξηγούν, ότι οι "η δραματική έλλειψη στρατηγικής που είναι πλέον εμφανής και στους δύο εταίρους, τους καθιστούν πλέον επικίνδυνους για την πολιτική σταθερότητα". 

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι το βασικό όπλο των δύο κυβερνητικών εταίρων ότι δηλαδή μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα ουσιαστικά " έχει καταντήσει νεκρό γράμμα". Και τούτο γιατί όταν, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου "επί της ουσίας ο Ευαγ. Βενιζέλος ζητάει εκλογική βοήθεια, δηλαδή ψήφους, από τον Α. Σαμαρά τότε το πολιτικό τοπίο έχει αυτόματα ναρκοθετηθεί". Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αποδέκτης σχολίων από συνάδελφό του της Ν.Δ. του στιλ " αν θέλει η ηγεσία της Ν.Δ. να ψηφίσουμε ΕΛΙΑ ή ΠΑΣΟΚ ας μας το πει σήμερα". 

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η "κρίση στρατηγικής" που πλέον παίρνει μορφή "χιονοστιβάδας" δεν κλείνει με τη συνάντηση των δύο ανδρών. Και τούτο γιατί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ορατές οι "προσωπικές στρατηγικές, τα προσωπικά στοιχήματα και κυρίως η αδυναμία του Ευαγ. Βενιζέλου να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματός του", ενώ ο Α. Σαμαράς βρίσκεται "μεταξύ του διλήμματος να στηρίξει τον αντιπρόεδρό του με κόστος το ακροατήριο της Ν.Δ. και τις αντιδράσεις των βουλευτών ή να αφήσει στην τύχη του τον αντιπρόεδρό του". Όντως ερώτημα ύπαρξης για την κυβέρνηση αν θέλει να ασκεί καθήκοντα και την επομένη της 25ης Μαΐου, αφού όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης " θα είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση αν το άθροισμα των δύο εταίρων δεν υπερβαίνει εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ". 

Έμπειρα στελέχη του κόμματος διαβλέπουν ότι το πολιτικό κλίμα που οι δύο εταίροι επιδιώκουν να στήσουν, ουσιαστικά "κοιτάζει" προς την εκλογική λεηλασία της ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα το "πριόνισμα" του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, όμως όπως εκτιμάται ότι " η προσπάθεια αυτή δύσκολα θα ευοδωθεί, αφού η κρίση στρατηγικής και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης λειτουργεί ανασταλτικά στο να πεισθούν για ¨καλές προθέσεις" στρώματα της κοινωνίας. 

Όσο δε αφορά το περίφημο scucces story, στο οποίο επένδυε η κυβέρνηση, τα μηνύματα που εισέπραξε από το εξωτερικό της "αποστέρησαν και την τελευταία ελπίδα της, για να υποστηρίξει ένα έστω προεκλογικό πυροτέχνημα" άρα το μόνο που μένει στην κυβέρνηση είναι η πόλωση. " Όμως για να στηθεί πόλωση απαιτούνται δύο" είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή διάθεση ότι δεν θα την παρακολουθήσει ¨σε αυτό το κατήφορο". 

Όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος " στην παγίδα που έστηναν για το ΣΥΡΙΖΑ, έπεσαν οι ίδιοι μέσα" ευθεία αναφορά στο μότο που υποστήριζε το επιτελείο του Α. Σαμαρά ότι " ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτουπονομευθεί, άρα εμείς είμαστε η δύναμη σταθερότητας". Προφανώς στο Μαξίμου πλέον οι σχεδιασμοί αλλάζουν και όπως έλεγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ¨τώρα εκτός απο την κοινωνία, εχθρός της κυβέρνησης είναι και ο χρόνος...