Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αποκτούμε την ανταγωνιστικότητα που μας αξίζει. Χωρίς αυτή θα ήμασταν πάντα εξαρτημένοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία επισημαίνοντας ότι «νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα, οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ο κ. Σαμαράς είπε πως «αποδείξαμε στους εαυτούς μας και στους γύρω μας ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπερασει την κρίση του δανεισμού. Ήδη πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλάξαμε διεθνώς την εικόνα της χώρας, σταθεροποιήσαμε την πατρίδα, κερδίσαμε το σεβασμό του υπόλοιπου κόσμου, κερδίσαμε ξανά την χαμένη μας αυτοπεποίθηση».

Προχωρώντας στις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του» και πως «η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα αρχιτεκτονική».

«Στις 3 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και επίσημα η διαδικασία ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική. Εμείς βάζουμε την ατζέντα, θα ακούσουμε τα πάντα και θα συζητήσουμε» δήλωσε.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους πολίτες. Για ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας κοινοβουλευτικής περιόδου με σταθερό εκλογικό σύστημα, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 Βουλής.

Στη δέσμη των προτάσεων περιλαμβάνεται η ευέλικτη κυβέρνηση με θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών Εξωτερικών-Άμυνας-Προϋπολογισμού με πενταετή θητεία, η κατάργηση γενικών γραμματέων, με αναβάθμιση ρόλου γενικών διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών, της  διάταξης για την ασυλία των βουλευτών με την ασυλία να περιορίζεται αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινβουλευτικών καθηκόντων.

O κ. Σαμαράς μίλησε για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, για κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, καθώς και για εξορθολογισμό διαφάνειας για τα ΜΜΕ.

Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, όπως και η αναθεώρηση του άρθρου 90 για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την επιλογή της ηγεσίας της. Συγκεκριμένα, ένα ειδικό και μόνιμο δικαστικό σώμα θα έχει την ευθύνη να ελέγχει την συνταγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, στις θητείες δημάρχων, περιφερειαρχών και συνδικαλιστών.

Από τις αλλαγές που ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο. 

Ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε ακόμα την υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες δημοσίου, την οριοθέτηση της εξουσίας Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ίδρυση ειδικού τμήματος στο ΣΤΕ για τη γρήγορη εκδίκαση μεγάλων συμβάσεων και δημόσιων επενδύσεων.

Στις προτάσεις αναθεώρησεις συμπεριέλαβε το άρθρο 17 για πιο αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας, του άρθρου 24 και 117 για πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος, του άρθρου 16 για ίδρυση και λειτουργία με κρατικών ΑΕΙ.

Παράλληλα πρότεινε τον εξορθλογισμό των διατάξεων για τις ανεξάρτητες Αρχές.

Ο κ. Σαμαράς συμπεριέλαβε στις προτάσεις την αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπεται δυνατότητα και με λαϊκή πρωτοβουλία, έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια του πολίτη γιατί, όπως είπε «η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών», όπως και την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και ανεμπόδιστης πρόσβασης (περιορισμός στις διαδηλώσεις). Παράλληλα μίλησε και για προστασία της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.

«Δεν βιαζόμαστε εμείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν απαιτούν όλα αυτά αλλαγή του Συντάγματος ενώ μία σειρά αλλαγές, όπως ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής δικαιοσύνης, γίνεται πράξη.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι συντελείται «μία μεταρρυθμιστική κοσμογονία στην χώρα. Και δεν είναι μόνο υποσχέσεις και ευχές αλλά είναι δράσεις που ήδη γίνονται».

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του που αυτή τη φορά δεν κατονόμασε: «Το 1975 η παράταξη αυτή άλλαξε την Ελλάδα. Τώρα αφήνουμε πίσω την εποχή των μνημονίων. Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που θέλουν να διχάσουν και να μας κρατήσουν στο χθες, εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν τίποτε. Η παράταξή μας φέρνει σήμερα τη Νέα Ελλάδα με δύο τομές: αναπτυξιακή αναγέννηση και Συνταγματική αναθεώρηση. Γι αυτή τη Νέα Ελλάδα δεν θα κάνω πίσω και δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα».