«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα περνάει πρώτα από την Ευρώπη» αναφέρει σε άρθρο της η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννα Καλαντζάκου τονίζοντας ότι «δεν νοείται εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αποκομμένο από τα μεγάλα διακυβεύματα του ευρωπαϊκού χώρου».

Αναλυτικά το άρθρο στο inlaw.gr:

Λύσεις στην Ευρώπη, ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η πενταετής θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Μαϊου θα συμπέσει με την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Μέχρι πρότινος, η άποψη αυτή χαρακτηριζόταν-στην καλύτερη περίπτωση-ως κυβερνητικό ευχολόγιο. Οι πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, την τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο και εντυπωσιακό.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Μετέβαλαν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η έξοδος στις αγορές τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε; Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;

Η εμπειρία διδάσκει ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες προπορεύονται των αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία. Αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί εκ νέου, σύντομα η δημοσιονομική εξυγίανση θα αποδώσει ορατούς αναπτυξιακούς καρπούς. Δεν ήταν εξάλλου η ρευστότητα καθαυτήν το διακύβευμα της επανόδου μας στις αγορές, αλλά η επίτευξη ενός μείζονος προηγουμένου ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών παραγόντων στην αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το πώς σχετίζεται αυτή η εθνική προσπάθεια με τη θεσμική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια γίνεται άμεσα αντιληπτό. Δεν νοείται εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αποκομμένο από τα μεγάλα διακυβεύματα του ευρωπαϊκού χώρου: περιφερειακή σύγκλιση, νεανική επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κλιματική αλλαγή συνιστούν πυλώνες ανάπτυξης με ευρωπαϊκή διάσταση. Όχι τόσο με την εισπρακτική λογική της ενωσιακής χρηματοδότησης, όσο με την ποιοτική λογική της συνεργασίας και της συναπόφασης σε κλίμακα που εγγυάται βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ποιες είναι λοιπόν οι προκλήσεις για την Ελλάδα στη νέα Ευρωβουλή; Να διασφαλίσει λύσεις που εγγυώνται και προβάλλουν τα παραγωγικά της πλεονεκτήματα. Να διαμορφώσει με τα ευρωπαϊκά εργαλεία ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασιστεί στους προνομιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: νεοφυείς (startups επιχειρήσεις), ναυτιλία, τουρισμός, εξαγωγικός πρωτογενής τομέας. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα περνάει πρώτα από την Ευρώπη.

Εδώ είναι και το πολιτικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών. Εκεί όπου λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, εκεί όπου διαμορφώνονται οι αναπτυξιακές λύσεις, δεν χωρούν πειραματισμοί.
 
Ιωάννα Καλαντζάκου είναι Δικηγόρος, επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE).