Την αναγκαιότητα της σύνθεσης και της συναίνεσης ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι τολμηρές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα επεσήμανε για μια ακόμα φορά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως «τις τολμηρές αλλαγές, τις καθιστά ισχυρές και πραγματοποιήσιμες μόνο ο δρόμος της συναίνεσης και της σύνθεσης» καθώς όπως είπε τότε μόνο αυτές αντέχουν στο χρόνο.

«Η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση έχουν αξία μεγαλύτερη, όταν δεν επιβάλλονται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις, αλλά όταν ξεπηδούν μέσα από την πολιτική μας φιλοσοφία και τις ιδέες μας, όταν έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις, τις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτισμού και τον αμοιβαίο σεβασμό» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζοντας πως «το πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει τέτοια δείγματα, όπως τότε, το 1974, που η Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν πανίσχυρη, κυβέρνησε με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως αυτό ήταν κάτι που απαιτούσαν οι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της εποχής εκείνης επισημαίνοντας πως ΝΔ «διεύρυνε την εκλογική της βάση σε όλους τους χώρους και με προσωπικότητες της τότε Κεντροδεξιάς και με προσωπικότητες της τότε Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο οι σημερινές συνθήκες όπου ο κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα, έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με την εποχή της μεταπολίτευσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση και τη συναίνεση.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε. Να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της ανέξοδης κομματικής σύγκρουσης και του καταστροφικού λαϊκισμού. Την εποχή των στερεοτύπων και των ιδεοληπτικών εμμονών» δήλωσε χαρακτηριστικά προτάσσοντας το κοινό όραμα για την Ελλάδα ως σημείο ενότητας.

«Αυτή ακριβώς την ενότητα εκφράζει η συνταγματική μας πρόταση, βαθύτατα δημοκρατική, θεσμικά ισχυρή, εθνική και αξιόπιστη, μια συνταγματική πρόταση, που υπηρετεί την πατρίδα και το λαό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.