Τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Στη διατύπωση κοινής δήλωσης κατέληξε η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βίγκενιν και της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν.

Στη δήλωση αυτή περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

-Και οι τρεις χώρες μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την ευρωατλααντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βσλκνίων.

-Επιθυμούν τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν.

-Τις απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της παράνομης και παράτυπης μετανάστευης και ζητούν δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

-Η διασυνδεσιμότητα είναι η βάση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με στόχο μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας.

-Επιθυμούν μια ολοκληρωμένη θαλάσσια ευρωπαϊκή πολιτική.

-Εξέφρασαν την ελπίδα μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. να υπογραφούν οι συμφωνίες σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να τεθεί σε καθεστώς υπό ένταξης χώρας η Αλβανία.

-Το Μαυροβούνιο έχει κάνει πρόοδο για την προοπτική ένταξης του στο ΝΑΤΟ

Ο Κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας έχουν καθιερωθεί, είναι επιτυχημένες και αυτή τη φορά υπήρξε συνάντηση τριών Προεδριών. Της Ε.Ε. (Ελλάδα), του ΟΣΕΠ (Βουλγαρία) και της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α. Ευρώπη (Ρουμανία).

Η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αυριανής Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξενάγησε τους συναδέλφους του από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου στη συνέχεια δείπνησαν.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο