Στη διατύπωση κοινής δήλωσης κατέληξε η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βίγκενιν και της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν.

Στη δήλωση αυτή περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

-Και οι τρεις χώρες μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την ευρωατλααντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βσλκνίων.

-Επιθυμούν τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν.

-Τις απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της παράνομης και παράτυπης μετανάστευης και ζητούν δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

-Η διασυνδεσιμότητα είναι η βάση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με στόχο μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας.

-Επιθυμούν μια ολοκληρωμένη θαλάσσια ευρωπαϊκή πολιτική.

-Εξέφρασαν την ελπίδα μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. να υπογραφούν οι συμφωνίες σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να τεθεί σε καθεστώς υπό ένταξης χώρας η Αλβανία.

-Το Μαυροβούνιο έχει κάνει πρόοδο για την προοπτική ένταξης του στο ΝΑΤΟ

Ο Κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας έχουν καθιερωθεί, είναι επιτυχημένες και αυτή τη φορά υπήρξε συνάντηση τριών Προεδριών. Της Ε.Ε. (Ελλάδα), του ΟΣΕΠ (Βουλγαρία) και της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α. Ευρώπη (Ρουμανία).

Η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αυριανής Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξενάγησε τους συναδέλφους του από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου στη συνέχεια δείπνησαν.