Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Το τιμόνι της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ πήρε ήδη στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς, πυκνώνοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του από τις αρχές τις εβδομάδας που διανύουμε και αφού οι θετικές εξελίξεις που ήθελε να δρομολογήσει για την οικονομία επισφραγίστηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Λίγες ώρες μετά την επίσημη κατάθεση στο Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα του ελληνικού αιτήματος για τελική λύση στο θέμα του δημόσιου χρέους, ο πρωθυπουργός παραχώρησε την πρώτη προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη στην οποία έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των ευρωεκλογών: «φυγή προς τα μπρος ή παραμονή στο χθες με μιζέρια και καταστροφολογία». 

Στην ίδια λογική κινείται και το προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ που βγήκε στον αέρα λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, με κεντρικό σύνθημα «σταθερά βήματα μπροστά» και με θετικό περιεχόμενο και μήνυμα προς τους πολίτες. Πρωταγωνιστής του σποτ είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και το βίντεο περιγράφει όλες τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και οι πολίτες και οδήγησαν από την πλήρη απαξίωση της χώρας στον προθάλαμο της εξόδου από την κρίση. 

Άλλωστε τα ποιοτικά στοιχεία και οι αναλύσεις πάνω στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν άφηναν κανένα περιθώριο η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ να έχει άλλη μορφή: οι πολίτες φαίνεται να εμπιστεύονται τον Αντώνη Σαμαρά στο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται αρκετά πίσω στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα κονταροχτυπιούνταν στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου. 

Έχοντας όμως θέσει το διακύβευμα των ευρωεκλογών ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει και πιο συγκεκριμένο το πώς μπορεί να γίνει η «φυγή προς τα μπρός» και το «άλμα στο αύριο». Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καιρό τώρα αντιληφθεί ότι η ΝΔ για να επιβιώσει θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μορφοποίηση του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: στην αλλαγή της πολιτικής – πολιτειακής ταυτότητας και στην εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα. Αναφορικά με το πρώτο, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε χθες τις 30 προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής που ξεκίνησε από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 και φθάνει μέχρι σήμερα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και γυρνάει σελίδα. 

Σχετικά με την αλλαγή της αναπτυξιακής ταυτότητας της χώρας ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει το 10ετές εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Στο μεταξύ στόχος του είναι να βάλει στην προεκλογική μάχη όλα τα στελέχη της ΝΔ και για αυτό σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. 

Παράλληλα πρόκειται να ξεκινήσει και περιοδείες σε όλη τη χώρα, με πρώτο σταθμό την Τρίπολη, όπου θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία το απόγευμα του Σαββάτου. Σειρά θα έχει τη Δευτέρα η Λαμία, ενώ στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά μέχρι την Κυριακή 18 Μαΐου που θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται η Μυτιλήνη και η Θεσσαλονίκη, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής να είναι αναμενόμενες λόγω της υπερφορτωμένης ατζέντας του.