Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, άρχισαν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Μεταφορών στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό θέμα την Οδική Ασφάλεια.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στον «κεντροβαρικό ρόλο» που κατέχει η ασφάλεια στις μετακινήσεις, δεδομένου ότι η εκτίμηση διεθνώς είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου. «Πρέπει να εστιαστούμε στην οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα στο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί, να προαχθεί, να αξιολογηθεί και επανεξετασθεί με τη βοήθεια στρατηγικών, πολιτικών και μέσων, στο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνει η κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τις χώρες αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ακόμη πως «οι μεταφορές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, κινητήριο δύναμη για την αποδέσμευση της εντροπίας περιοχών, περιφερειών, χωρών και κοινωνιών, με ουσιαστική συνεισφορά στην παραγωγική διαδικασία, στην απασχόληση και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα». Και κατέληξε πως η ανάπτυξη των συγκοινωνιακών δικτύων δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση χρήσεων γης σε περιοχές αναξιοποίητες, απομονωμένες και δημιουργούν έτσι προοπτικές ευημερίας και ολοκλήρωσης.

Στη σύνοδο των υπουργών συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιμ Κάλλας.