current views are: 1

8 Μαΐου 2014
Δημοσίευση10:17

Έκλεισε ο φάκελος για το τουρκικό F-16 που το… είχαμε «καταρρίψει»

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που αναζητούσαν εδώ και μερικές βδομάδες το «κουφάρι» του μαχητικού τους F-16 ,για το οποίο κύκλοι της Άγκυρας αλλά και οι συγγενείς του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που αναζητούσαν εδώ και μερικές βδομάδες το «κουφάρι» του μαχητικού τους F-16 ,για το οποίο κύκλοι της Άγκυρας αλλά και οι συγγενείς του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που αναζητούσαν εδώ και μερικές βδομάδες το «κουφάρι» του μαχητικού τους F-16 ,για το οποίο κύκλοι της Άγκυρας αλλά και οι συγγενείς του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια της αερομαχίας καταρρίφθηκε από ελληνικά μαχητικά ανοιχτά της Χίου τον Οκτώβριο του 1996.

Μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τερματίστηκαν οι δραστηριότητες ερευνών. Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν νέες πληροφορίες και γίνουν νέες αξιολογήσεις, θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι δραστηριότητες ερευνών». Μάλιστα εφημερίδες της γειτονικής χώρας αναφέρθηκαν στο σχετικό θέμα ,καθώς όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, το είχαν «σηκώσει αρκετά» ψηλά προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Τα σχετικά ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων έγραψαν ότι «οι έρευνες που έγιναν 18 χρόνια μετά από το συμβάν και οι οποίες διήρκεσαν 23 μέρες δεν οδήγησαν σε κάποιο εύρημα. Πραγματοποιήθηκαν 420 ώρες αναζήτησης με ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar, έψαξαν δύτες τα πιθανά σημεία του που μπορούσε να βρίσκονται συντρίμμια του F-16 , τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια μηχανήματα φωτογράφησαν το βυθό αλλά και η ανάλυση των εικόνων αυτών δεν έδειξε κάτι ».

Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενα τουρκικά δημοσιεύματα η κόρη του Ναΐλ Ερντογάν, η Εβρίμ Ερντογάν μόλις πήρε τα πρώτα μηνύματα ότι «οι έρευνες δεν εντόπισαν τίποτα» , είχε υποστηρίξει πάνω στην απογοήτευσή της ότι τα συντρίμμια τα είχαν απομακρύνει σκόπιμα οι Έλληνες αξιωματούχοι μετά το περιστατικό. Ωστόσο να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το συμβάν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες. Με το που προσγειώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά εξετάστηκαν αν τους λείπουν πυρομαχικά μετά την ολοκλήρωση της αναγνώρισης των εχθρικών σχηματισμών που σημειώθηκε την μοιραία εκείνη μέρα ,στις 8 Οκτωβρίου του 1996. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν τους έλειπε ούτε μία σφαίρα.

Το πιθανότερο και επικρατέστερο σενάριο είναι ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης αερομαχίας επειδή χαρακτηρίστηκε σκληρή το F-16 του Ερντογάν υπέστη μηχανική βλάβη και συνετρίβη στο Αιγαίο και μάλιστα σε διεθνή ύδατα.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα