Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις εργασίες της 1ης Ολομέλειας της νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. 

Ο κ. Μεϊμαράκης θα παρέμβει στη συνέλευση ως εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Αντικείμενο των εργασιών θα είναι η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η εκλογή προεδρείων των τριών επιτροπών, καθώς και πολιτικές τοποθετήσεις σε σχέση με το μελλοντικό ρόλο της νέας συνέλευσης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Η Διαδικασία Συνεργασίας χωρών της ΝΑ Ευρώπης (South East Europe Cooperation Process (SEECP) ιδρύθηκε το 1996. Σε αυτήν συμμετέχουν 12 χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, πΓΔΜ, Σλοβενία, Τουρκία. Η συνεργασία υλοποιείται τόσο σε διακυβερνητικό όσο και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η χώρα μας άσκησε την προεδρία στην SEECP κατά τις περιόδους 1997-1998 και 2005-2006. Κατά την τρέχουσα περίοδο 2013-2014, την προεδρία ασκεί η Ρουμανία, ενώ κατά την επόμενη (2014-2015) την προεδρία θα αναλάβει η Αλβανία.

Βασικοί στόχοι της συνεργασίας των 12 χωρών είναι η εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας, η οικονομική ανάπτυξη και η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Σε σχέση με την κοινοβουλευτική διάσταση της SEECP, η συνεργασία περιοριζόταν, έως και τον Μάιο του 2013, σε μία ετήσια διάσκεψη προέδρων κοινοβουλίων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Τώρα, με την 1η αυτή Διάσκεψη, η συνεργασία θεσμοθετείται και αναβαθμίζεται σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση.