«Είμαστε ή όχι κοντά στην έξοδο από την κρίση»; Κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις αξιοποιώντας τη συζήτηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης εστίασε στις κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής των Μνημονίων και προέβλεψε ότι έρχεται νέα εξοντωτική λιτότητα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το Μνημόνιο τελειώνει.

«Το οικονομικό επιτελείο της σημερινής κυβέρνησης μου θυμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του 2007, όταν είχαν αρχίσει να βαρούνε τα τύμπανα, αλλά δεν άκουγε. Στη θέση σας, κ. Σταϊκούρα, ήταν ο κ. Αλογοσκούφης, όταν έταζε λαγούς με πετραχήλια» είπε απευθυνόμενος, στα κυβερνητικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος αμφισβήτησε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τις προοπτικές της οικονομίας και επέμεινε: 

«Μας μιλάτε για έξοδο από την κρίση, για πρωτογενή πλεονάσματα. Και τότε η Ελλάδα έπλεε όπως ο Τιτανικός και δεν έβλεπε το παγόβουνο. Καταλαβαίνετε ότι εσείς δεν είστε κυβέρνηση. Είστε υπηρεσία των αγορών. Δεν βλέπετε την πραγματικότητα μπροστά σας και έχετε τη θεωρία ότι βγαίνουμε από την κρίση, αλλά εκείνο που έχετε κάνει είναι μια τρύπα στο νερό». Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι «δεν είναι δυνατό να δούμε, μετεκλογικά, κόμματα να μετασχηματίζονται μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από οικονομικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία».

«Σήμερα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, για πρώτη φορά επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους αμφισβητείτε, όπως έχετε αμφισβητήσει και όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και επέμεινε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς, όμως, έχουμε δείγμα γραφής. Εμείς ψηφίζαμε προϋπολογισμούς υφεσιακούς, ψηφίζαμε προϋπολογισμούς αύξησης της ανεργίας και σήμερα γυρνάμε στην ανάπτυξη, αποκλιμακώνεται η ανεργία και είμαστε σε ένα σημείο που αναγνωρίζεται και από τον κόσμο και από τις αγορές, σε ένα σημείο που αρχίζουν και έρχονται επενδύσεις. Ποια είναι η δική σας συμβολή στην προσπάθεια της χώρας; Εσείς λέτε πως όποιος επενδυτής έρθει θα είναι συνεργός στα εγκλήματα της κυβέρνησης».

Ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στους πολίτες αν παίρνει θέση εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, διότι αμφισβητεί ακόμη και την επιτήρηση στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία και θα υπάρξει μετά το τέλος του Μνημονίου, όπως υπάρχει και για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων.

Είπε, ακόμη, ότι πριν από δύο χρόνια συζητούσαμε αν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία, αν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, τι θα κάνουμε για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου και ενώ συζητούσαμε αυτά, οι πολίτες πήραν 70 δισ. ευρώ καταθέσεις από τις τράπεζες, επειδή ανησυχούσαν για την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταθέσεις τους. Σήμερα όμως -είπε- η συζήτηση ευρώ ή δραχμή και για παραμονή στην ευρωζώνη έχει σταματήσει, δεν υπάρχει ανησυχία για τις τράπεζες και αντιμετωπίστηκαν οι βασικές ελλείψεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος τόνισε πως το παρόν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το προηγούμενο «και δεδομένου ότι δεν έχουμε παραγωγική δραστηριότητα, όποια μέτρα και αν ψηφιστούν, θα είναι εξίσου αιματηρά με τα προηγούμενα. Το πλεόνασμα είναι πλασματικό και έχει αμφισβητηθεί από τον Όλι Ρεν, που είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος για την νομισματικη πολιτική της ΕΕ. Στο πλεόνασμα δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες» υποστήριξε.

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, εστίασε την προσοχή της κυρίως στις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης:

«Αυτό που αποκαλείτε δημοσιονομική πολιτική, είναι μια πολιτική λιτότητας που έχει καταστρέψει τη χώρα και έχει οδηγήσει τους πολίτες στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Εμφανίζετε ταμειακά πλεονάσματα, εισπράττοντας από τον λαό φόρους και χαράτσια, καταργώντας κάθε κοινωνική παροχή. Στους πίνακες της Eurostat, η Ελλάδα είναι πρώτη στους πίνακες της φτώχειας. Γκρεμίζετε το κράτος- πρόνοιας, αφήνετε στο απυρόβλητο τους γνωστούς ημετέρους και δεν δίνετε τίποτα στον πολίτη...».

Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όχι διότι διαφωνεί με τους στόχους που θέτει (και για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ εύχεται στην κυβέρνηση να επιτύχει), αλλά διότι «οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να επιτευχθούν με την υλοποιούμενη πολιτική».

«Το πρόγραμμα που υλοποιείτε, είναι το γερμανικό πρόγραμμα, όπως περιγράφηκε από τον κ. Σόιμπλε, που είπε πως "όποιος θεωρεί ότι η σταθεροποίηση μπορεί να κινείται μαζί με την ανάπτυξη είναι ανόητος" και βρίσκεται στον αντίποδα της εναλλακτικής πρότασης που προτείνει η προοδευτική Ευρώπη, για σταθεροποίηση μαζί με ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.