Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Την πόλωση που θα κλιμακωθεί κατά την τελική ευθεία των εκλογών φοβάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επιμένουν στον εκβιασμό της υπερψήφισης της Ελιάς ως προϋπόθεσης για την κυβερνητική συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είχε, μέχρι προ ημερών, μία σαφώς πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τα ποσοστά της Ελιάς, ωστόσο η πλέον πρόσφατη και αξιόπιστη ανάλυση που είδε τον έκανε να... τρέχει. Το ψηφοδέλτιο κινείται σταθερά σε χαμηλά, μονοψήφια νούμερα ενώ είναι δεδομένο πώς αφ' ης στιγμής ο Αντώνης Σαμαράς θα έθετε ισχυρά το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτεια στην προεκλογική ατζέντα, τότε θα ήταν ο ίδιος που θα εισέπραττε για τη ΝΔ το μεγαλύτερο μερίδιο ψηφοφόρων οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Με άλλα λόγια, ο κ. Βενιζέλος πανικοβλήθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο το... βατράχι να συνθλιβεί στην πάλη ανάμεσα στα δύο πολιτικά βουβάλια και έσπευσε ο ίδιος να θέσει το διακύβευμα που εκτιμά ότι θα του εξασφαλίσει ψήφους.

Αν και το Μαξίμου έδειξε, αρχικώς, κατανόηση για την αγωνία του κυβερνητικού του εταίρου, οι τόνοι από πλευράς ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν έντονη δυσφορία, καθώς πλέον συνιστούσαν αιτία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, μία κυβέρνηση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλεί τη σταθερότητα της χώρας, αποσταθεροποιείτο η ίδια εκ των έσω. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να επισημάνει, κατά την προχθεσινή του συνέντευξη στον Αντ1, πώς δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, ακυρώνοντας έτσι εν μέρει και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν, ευθέως ή υπαινικτικά, τα γαλάζια στελέχη.

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν μεν συμφωνήσει ότι το διακύβευμα της σταθερότητας θα ετίθετο ως κυρίαρχο στην προεκλογική μάχη, ωστόσο είναι προφανές ότι ο κάθε ένας εκ των κυβερνητικών ετάιρων θα λειτουργούσε για λογαριασμό του. Το μεν ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλίσει τις ψήφους επιβίωσής του, η δε ΝΔ προκειμένου να εξασφαλίσει το ποσοστό που θα την φέρει αν όχι πρώτη τουλάχιστον κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, συνιστά πρωτόγνωρη δοκιμασία για το ελληνικό πολιτική σύστημα η ύπαρξη δύο κομμάτων στη συμπολίτευση, τα οποία επιδιώκουν να καρπωθούν τα όποια οφέλη μίας κοινά ασκούμενης πολιτικής.

Εκ των πραγμάτων αυτό θα τα οδηγήσει σε σύγκρουση καθώς όσο το ακροατήριο περιορίζεται, τόσο θα καταλήγουν να μάχονται για την ίδια ή παρεμφερή μερίδα ψηφοφόρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος επεδίωξε να εμφανιστεί ως παράγων σταθερότητας της κυβέρνησης προκειμένου να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους. Υπό το ίδιο πρίσμα, ο κ. Σαμαράς – που διατηρεί την υψηλότερη δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών – επέμεινε κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να ομιλεί στον πρώτο ενικό ενώ και το πρώτο διαφημιστικό σποτ της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι δομημένο απολύτως πάνω του.

Η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τα εκλογικά ποσοστά, θα θεωρηθεί λήξασα μόνον αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ικανοποιητικό. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και όσοι ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλο δρόμο παρά να παραμείνει με όποιο κόστος στην κυβέρνηση, δεν αρνούνται ότι θα πυροδοτηθούν εξελίξεις με άγνωστη κατάληξη.