«Δεν είναι ανίκητη η νεοφιλελεύθερη πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, στο θέατρο Ακροπόλ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του Μάρτιν Σουλτς.

«Όσοι έσπειραν την  ανεργία, την επισφαλή εργασία, την φτώχεια και την συρρίκνωση της δημόσιας σφαίρας. Σήμερα θερίζουν ευρωσκεπτικισμό, άνοδο της ακροδεξιάς, νεοναζισμό και μία οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μεταλλάσσεται και κυριεύει όλη την ήπειρο. Στη πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οριστική απομάκρυνση της Ενωμένης Ευρώπης από τις ιδρυτικές της αξίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το "επ’ ωφελεία των λαών" έχει αντικατασταθεί με το "επ’ ωφελεία των αγορών". Το κέντρο λήψης των αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και παντοδυναμία του χρήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν αμφιβάλλει κανείς και καμιά ποιος είναι σήμερα ο ισχυρός παράγοντας. Το ευρωκοινοβούλιο έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, μπροστά στην ΕΚΤ. Έτσι όμως η Ευρώπη των λαών έγινε Ευρώπη των τραπεζιτών».

Παράλληλα τόνισε ότι «πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να μας κατατάξουν στις δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού ή του ευρωσκεπτικισμού, που οι ίδιοι με τις επιλογές τους -άλλωστε - έχουν δυναμώσει. Ξεχνούν, φαίνεται ότι η αριστερά είναι δύναμη διεθνιστική και ευρωπαϊκή» για να προσθέσει:

Δεν είμαστε λοιπόν εμείς ευρωσκεπτικιστές. Αυτοί διαλύουν και ασχημαίνουν την Ευρώπη. Εμείς είμαστε αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών. της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού. Γιατί αυτή η Ευρώπη είναι και αποκρουστική και επικίνδυνη. Εμείς αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε και τι θα έκανε εφόσον εκλεγόταν. Αρχικά θα ζητούσε την απόσυρση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την τρόικα, δεύτερον, θα έθετε αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Στη συνέχεια, θα διεκδικούσε περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα μας πρέπει να φτάσει παντού: Λαοί της Ευρώπης ενωθείτε. Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για την θεμελίωση μίας άλλης Ευρώπης. Δημοκρατικής, ειρηνικής, κοινωνικής».