Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Οι ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν. Σε βουλευτικά γραφεία, σε σπίτια, σε καφετέριες και ταβέρνες γίνονται συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που με αγωνία μελετούν την επόμενη ημέρα.

Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει πως αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξει θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Οι πολλές φυλές του κόμματος μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα προλάβει η μία την άλλη στη μάχη για τον έλεγχο των εξελίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται πολλές ζυμώσεις με βασικό μενού τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια ομάδα νεώτερων στελεχών θα επιχειρήσει να πείσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί την επόμενη μέρα στην παράταξη και ο ίδιος να αποχωρήσει από την ηγεσία συνεχίζοντας να στηρίζει την κυβέρνηση.

Τα βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι πως το δίλημμα που έθεσε ο κος Βενιζέλος ίσως ,οδηγήσει στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ,κάτι που σημαίνει πως αν δεν βρεθεί ο τρόπος να στηριχθεί η κυβέρνηση θα γίνουν εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο και οι εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα εξαϋλωθεί.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες θέμα Βενιζέλου έβαλαν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε με άρθρο του στα Νέα πως η παράταξη θα περάσει στη νεώτερη γενιά.

Πήχη στον Ευάγγελο Βενιζέλο έβαλε ο Γιάννης Κουτσούκος ο οπόιος είπε πως αν το ΠΑΣΟΚ πάρει κάτω απο 12% θα ανοίξει συζήτηση, από την άλλη πλευρά ο κος Γρηγοράκος έβαλε τον πήχη χαμηλά δηλαδή κάτω απο το 4% για να ανοίξει θέμα ηγεσίας.

Μια σειρά στελεχών δεν τοποθετούνται και απλώς έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε την ΚΟ για το πρωί της Παρασκευής με τη Χαριλάου Τρικούπη να "βράζει" με τα πρωτοκλασάτα στελέχη που δεν δίνουν την παραμικρή μάχη για την Ελιά.

Και ο Γιάννης Κουτσούκος στη γραμμή του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως «το μέτρο σύγκρισης, είναι η καταγραφή των προηγούμενων εκλογών. Κάτω από απόλυτη πόλωση το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 12,2%. Οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από αυτό εμάς θα μας βάλει σε μια συζήτηση αποτιμήσεως του αποτελέσματος και στο βαθμό που θα εκτιμήσουμε πως, ο λαός δε μας θέλει στην κυβέρνηση, δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε στην κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούκος ρωτήθηκε και αν θα μπει θέμα ηγεσίας «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και πρέπει να συζητηθούν ανεξαρτήτως αποτελέσματος μετά τις εκλογές. Ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής στρατηγικής , πως θα ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά. Συνέδριο να γίνει με όλα τα θέματα ανοιχτά».

Την ίδια ώρα πάντως, υπέρ του διλήμματος που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετούνται μόνο οι λεγόμενοι Βενιζελικοί. Η αντιπολίτευση της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει δημοσίως υποστηρίξει το δίλημμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εξαφανισμένοι οι κορυφαίοι

Στη Χαριλάου Τρικούπη πατατηρούν πως τα κορυφαία στελέχη απέχουν απο τη μάχη των ευρωεκλογών.

Έχουν γνώση πως προσκλήσεις από τα μέσα ενημέρωσης γίνονται, ωστόσο αν εξαιρέσει κάποιος τον στενό πυρήνα συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου οι υπόλοιποι αρνούνται να συμμετάσχουν σε συζητήσεις είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο.

Όλα αυτά, οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τα συγκεντρώνουν και τα κρατούν για το βράδυ της 25ης Μαΐου.