Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η φράση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προς τους βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν τις επιλογές της παράταξης στην αυτοδιοίκηση μπορεί να καλύφθηκε από τους υψηλούς τόνους κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ισχυρό διακύβευμα που έθεσε ενόψει της κάλπης. 

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, κυρίως από αυτούς στους οποίους απευθύνεται, από τους βουλευτές δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος. «Θέλω να σας ζητήσω την κρίσιμη αυτή τη στιγμή να δώσετε τον αγώνα ως το τελευταίο λεπτό, σε όλη την Ελλάδα. Ως το τελευταίο λεπτό, να γυρίσετε όλη τη χώρα και να κάνετε αυτό που ξέρετε, αυτό που πρέπει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αναδεικνύοντας ως στόχο για τη Ν.Δ. να... ενεργοποιήσει όσους απογοητευμένους ή μη γαλάζιους ψηφοφόρους έχουν αποφασίσει να μείνουν στον καναπέ τους στις εκλογές αλλά και να σπάσει την παράδοση των ευρωεκλογών σχετικά με τη χαλαρή ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας. 

«Περιμένω από σας να δώσετε τη μάχη έντιμα, δυνατά, με αυτοπεποίθηση. Στηρίζοντας εμπράκτως την παράταξη και τις επιλογές της. Αυτό περιμένω από σας. Αυτό περιμένει η Πατρίδα από σας. Και τώρα που η κατάσταση αρχίζει να ξεκαθαρίζει τώρα που άνοιξε ο δρόμος για τη χώρα, και ο Ελληνικός λαός αρχίζει να ελπίζει, τώρα η νίκη είναι στα χέρια μας», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι έχει γνώση των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο. 

Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι από τους βουλευτές της ΝΔ έχουν ριχθεί στη μάχη (σ.σ. αρκετοί βέβαια ισχυρίζονται ότι γι αυτό ευθύνεται και το έλλειμμα οργάνωσης του κόμματος που δεν έχει προγραμματίσει ομιλίες ή περιοδείες τους) ενώ δεν είναι λίγοι όσοι στηρίζουν υποψηφιότητες που είναι σε «κόντρα» με την επίσημη γραμμή. Από τον Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα μέχρι τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια και από τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, είναι πολλά τα κρούσματα «απειθαρχίας» που μπορεί να εντοπίσει κάποιος. 

Και ο κ. Σαμαράς, με το επιτελείο του, τα έχουν εντοπίσει. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε χθες να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα ενόψει και της κρίσιμης διπλής κάλπης. Στο Μαξίμου έχουν σαφή εικόνα για τις κινήσεις παρασκηνίου πολλών στελεχών ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δεν κρύβουν την οργή τους καθώς ακόμη και η ενεργοποίηση του ίδιου του Πρωθυπουργού να ζητήσει, στο πλαίσιο συσκέψεων που έγιναν στο Μαξίμου ή στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, τη στήριξη των επίσημων υποψηφίων δεν βρήκαν ανταπόκριση. 

Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα της κάλπης, στην αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές, θα κρίνει εν τέλει και τις εξελίξεις σε αυτό το εσωκομματικό μέτωπο. Διότι ακόμη και στο θετικό εκλογικό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι ο... λογαριασμός θα έρθει αρμοδίως.