Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Να κατεβάσει τους τόνους, να συσπειρώσει το κόμμα του αλλά και να... αλλάξει τα λεγόμενά του στο ζήτημα που ο ίδιος έθεσε πρόσφατα με το δίλημμα «Ελιά» ή αποχώρηση από την κυβέρνηση επιδίωξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος.

«Έθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες ημέρες. Λένε κάποιοι έθεσα δίλημμα εκβιαστικό. Τι είναι εκβιαστικό; η περιγραφή της κατάστασης; η αλήθεια; Επρεπε να πούμε την αλήθεια για να βρεθούμε στο επίκεντρο του προβληματισμού και της επικαιρότητας. Δεν τολμούν να πουν ότι τίθεται ζήτημα σταθερότητα της κυβέρνησης. Και τι σημαίνει σταθερότητα της κυβέρνησης, σημαίνει σταθερότητα της οικονομίας και σταθερότητα της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν τζάμπα μάγκες σε διάφορες εκδοχές» σημείωσε.

Σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να τα αλλάξει στάστη παίρνοντας επί της ουσίας πίσω το ζήτημα αποχώρησης που έθεσε προ ημερών, ενώ επεσήμανε σε έντονους τόνους ότι «Ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση, δεν είναι η κυβέρνηση του Σαμαρά και εμείς οι φίλοι της. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση και φυσικά δεν υπάρχει το σενάριο της αποχώρησης υπουργών και να αφήσουμε πίσω μια κυβέρνηση να σέρνεται χωρίς κυβερνητικό πρόσημο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι οι επόμενες είκοσι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. «Δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για να θέσουμε τις προτεραιότητές μας» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται και ο ίδιος και το Κίνημα, τονίζοντας ότι: «Υπήρξε μεγάλη νευρικότητα. Είδα ότι ενοχλούνται εκ δεξιών, εξ αριστερών και εκ των εσω. Τσάμπα μάγκες σε διάφορες εκδοχές. Όλοι αυτοί είτε εκτιμούν την στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά ψηφίζουμε ΝΔ για να μην ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλοι λένε ότι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι για την σταθερότητα ο ΠΑΣΟΚ και έχουν μια πιο... χαλαρή ψήφο, πιο σικ. Άλλοι λένε είναι ΠΑΣΟΚ αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο». 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές για τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει ή φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι θέλουν απλά να δοκιμάσουν την επιστροφή της χώρας στα χειρότερα.

Σχετικά με το κούρεμα του χρέους, υπενθύμισε ότι επί ημερών του κόμματός του η Ελλάδα πέτυχε ιστορικό κούρεμα χρέους. «Η βελίωση της οικονομίας σήμερα είναι έργο ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση αμφισβητούμενη εσωτερικά σε ψυχολογικό επίπεδο, σε θέμα αυτοπεποίθησης των βουλευτών. Κάποιοι μιλούν για τα μετεκλογικά σενάρια. Μετεκλογικά θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες υπερβάσεις. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση ενώ τα αντιμνημονιακά κόμματα φυτοζωούν από αυτή.

Κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι το μαύρο πρόβατο, το εύκολο θύμα. Είναι δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος σε πιο προσωπικό τόνο προς τους βουλευτές είπε: «Σας αγαπώ». «Είναι φυσικές οι αμφιταλαντεύσεις. Το να θέλουν να μας εξαλείψουν δεν θα το ανεχτούμε». 

Όσον αφορά στους στόχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει διχασμένη. Δεν διχάσαμε τη χώρα εμείς, αλλά το εύκολο ψέμα. Το καθήκον μας είναι κρατήσουμε σταθερή την κυβέρνηση, την οικονομία, αν το θέλει ο λαός, Υπέρτατο καθήκον μας είναι να ενώσουμε ξανά τη χώρα». Αλλάγια να το κάνουμε αυτό πρέπει να ενώσουμε πρώτα την παράταξη. Πρέπει να υπάρξει συσστράτευση. Καθοριστική θα είναι η στάστη σας και η επαφή σας με τους πολίτες . Θα σας παρακαλούσα όμως να μην ενδίδεται στην πίεση των δελτίων, να μην προβαίνεται σε αυτοσχεδιασμούς. Χρειάζεται μια διάταξη μάχης πατριωτική και ενωτική».

Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την Ελλάδα μετά την κρίση, την απασχόληση. Αυτό είναι το στοίχημα τώρα, η μείωση της ανεργίας, πρόσθεσε.

«Που είναι καλύτερο το επίπεδο ζωής, ο κατώτατος μισθός; Δηλαδή τι συζήτηση είναι αυτή; Το θέμα είναι τώρα να επιβεβαιώσουμε την βιώσιμοτητα του χρέους και να δημιουργήσουμε απασχόληση. Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Όλοι όσοι λένε ότι η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τείχος, θα χτυπάνε το κεφάλι τους. Έχουμε μπροστά μας πολλούς πόρους. ΕΣΠΑ, επενδύσεις, υδρογονάνθρακες, TAP».

TAGS