Το χτεσινό παρ ολίγο ατύχημα με το Α-7 αποτελεί αφορμή να τονισθεί η σκληρή εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που υπερβάλλουν εαυτόν.

Δεν κερδίζουν τυχαία τις εντυπώσεις ακόμα και των συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που θεωρούνται από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο. Ούτε χωρίς λόγο έχουν τηλεφωνήσει ξένοι αξιωματούχοι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για να του πουν ότι εντυπωσιάστηκαν με τις επιδόσεις των Ελλήνων πιλότων. 

Στο Πεντάγωνο νιώθουν μεγάλη ανακούφιση και θεωρούν θαύμα το ότι δεν είχαμε δυστύχημα όταν βρήκε το κάθετο τμήμα της ουράς του Α-7 στα καλώδια της ΔΕΗ υψηλής τάσεως . Ευτυχώς δεν ακολούθησε η πτώση του αεροσκάφους. Ο πιλότος ,σύμφωνα με το σενάριο της εκπαιδευτικής αποστολής το οποίο του είχε ανατεθεί, ήταν να πετάξει χαμηλά , ανάγλυφα με το έδαφος ώστε να μην εντοπιστεί από τα εχθρικά πυρά και να φτάσει στους στόχους που έπρεπε να χτυπήσει.

Μόλις πληροφορήθηκε το ότι λίγο έλειψε χτες να έχουμε ατύχημα ο Δ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και του ζήτησε να συστήσει σε όλους τους διοικητές όλων των σχηματισμών να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Σίγουρα η εκπαίδευση είναι ένα από εκείνα στα οποία επενδύει το ΓΕΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική ποσοτική υπεροχή αλλά σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύει την ζωή των πιλότων της.

Πάντως είναι εντυπωσιακό ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και καταδεικνύουν την υψηλή εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων. Όλοι τους δείχνουν πολύ αγάπη γι αυτό που κάνουν. Ο συγκεκριμένος χειριστής του Α-7 πετάει το αεροσκάφος, στην κυριολεξία, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Γ. Κοκ.