Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Δεν αναλαμβάνει ο Ολυμπιακός τον δήμο, εγώ βάζω υποψηφιότητα» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ομάδα δεν έχει καμία ανάγκη από τον δήμο, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον δήμαρχο, Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκλογές 2014» του newsit.gr με τον Νίκο Ευαγγελάτο και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Ελένη Καλογεροπούλου ο κ. Μώραλης είπε ότι «Oι παναθηναϊκοί Πειραιώτες ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης» προσθέτοντας ότι «δεν αναλαμβάνει ο Ολυμπιακός τον δήμο, εγώ βάζω υποψηφιότητα». 

Παράλληλα κάλεσε τους επικριτές να υποστηρίξουν με επιχειρηματολογία τι θέλει να κερδίσει ο Ολυμπιακός από τον δήμο.

Ο κ. Μώραλης είπε ότι «η κουβέντα για τον δήμο άρχισε αρκετούς μήνες. Θέλαμε μία αξιόπιστη πρόταση, να μιλήσουμε με όλη την πόλη» συνπληρώνοντας ότι «δεν ασχολούμαστε με δημοσκοπήσεις έχουμε μία δυναμική κατεβήκαμε για να κερδίσουμε».

Ερωτηθείς εάν είναι ψηφοδέλτιο πολιτικό ή επιχειρηματικό, ο κ. Μώραλης απάντησε ότι τον ενοχλεί το ότι δεν συζητείται με το τι έκανε ο κ. Μιχαλολιάκος αλλά το ποιος είναι ο Γιάννης ο Μώραλης. «Δουλεύω από τα 21 μου, προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, ο πατέρας μου υπήρξε υπουργός 8-9 χρόνια. Έχω υπάρξει υπάλληλος, στον χώρο των επιχειρήσεων, το 99% είναι μισθωτοί» είπε.

«Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου κεντροαριστερό, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να συνεργαστώ με τον Βαγγέλη τον Μαρινάκη που είναι δεξιός» απάντησε στο εάν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων για το λιμάνι.

«Ο κ. Μαρινάκης έιναι ένας από τους 93 υποψηφίους με ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως έχουμε συγκεκριμένη θέση για το λιμάνι: Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να γίνονται παραχωρήσεις με όρους σε ιδιώτες. Όταν έχεις καθαρή θέση για το λιμάνι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων» τόνισε χαρακτηριστικά:

Όσοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα έμεναν στο παρασκήνιο. Ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης βγήκαν στην πρώτη γραμμή.

«Επειδή δεν είμαστε κόμμα, εάν δεν εκλογούμε στον δεύτερο γύρο, δεν θα πω τι θα ψήφιζα στον δεύτερο γύρο» πρόσθεσε σε σχετική ερώτηση.

«Ζω στον Πειραιά, δεν κοιμάμαι στον Πειραιά. Σημασία έχει να είναι ικανοί άνθρωποι και όχι να κοιμούνται στην πόλη. Ο κ. Μιχαλολιάκος ήταν αντιδήμαρχος Αθήνας με τον Μιλτιάδη Έβερτ» σχολίασε, με αφορμή τα «καρφιά» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Συνέχισε τις βολές κατά του δημάρχου Πειραιά λέγοντας ότι «οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχει, η ανεργία είναι μεγαλύτερη, οι τουρίστες δε μένουν στον Πειραιά, χώρους άθλησης δεν έχουμε., η διακυβέρνηση του δήμου έχει σημεία έπαρσης και αλαζονείας». «Παρέλαβε έναν δήμο από τον κ. Φασούλα που ήταν αποτυχημένος στον τομέα της καθαριότητας. Η πόλη ήταν πολύ βρώμικη. Πράγματι η πόλη καθάρισε αλλά ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» επισήμανε. Πρόσθεσε, επίσης ότι «δεν τα πήγε καλά ο Ολυμπιακός με τον κ. Μιχαλολιάκο. Οι προσπάθειες του ερασιτέχνη απορρίφθηκαν. Δεν βρίσκαμε ποτέ ανταπόκριση».

Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι πρέπει να γίνει ξανά ναυτιλιακό κέντρο ο Πειραιάς. «Να φέρουμε πίσω τους εφοπλιστές. Κάποτε η Μιαούλη ήταν η Wall Street της ναυτιλίας» σημείωσε.

Ο κ. Μώραλης είπε ότι «το μέλλον της χώρας είναι μέσα στην Ε.Ε., το ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερες διαπραγματεύσεις, ναι θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Πιο ρεαλιστικά είναι αυτά που λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι πολύ διαφορετικά αρκετά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν επέλεξε πρόσωπο που θα ήθελε να εκλεγεί για την περιφέρεια Αττικής. Μίλησε για «θετικά» πράγματα από τη θητεία του κ. Σγουρού.

«Δε χρειαζόταν έναν μήνα για να μάθω τον Πειραιά. Σκοπός δεν είναι να κάνουμε μια προεκλογική θεωρία με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, δεν ήμουν παιδί που μεγάλωσε μέσα στο κόμμα» σημείωσε ακόμα.

Δηλητηριάζουμε τον κόσμο όταν μιλάμε για «μπερλουσκονισμό» τόνισε. «Δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή» σημείωσε. «Είμαι υπέρ της ανανέωσης της πολιτικής ζωής» λέγοντας ότι εάν εξασφαλίσει δύο θητείες στον δήμο, στα 56 του δεν θα θελήσει να μετακομίσει στην κεντρική πολιτική.