Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τι το ήθελε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυτό το αν το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμαστεί στις εκλογές θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση; Εδώ και μερικές ημέρες, το μισό πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει λιώσει τα κομπιουτεράκια και κάνει υπολογισμούς και το άλλο μισό τρέχει σε… μάγισσες και καφετζούδες προσπαθώντας να μάθει τι ακριβώς ήθελε να πει ο.. καθηγητής.  

Κάποιοι λένε ότι ο πήχης πρέπει να τοποθετηθεί στο 12,28% του Ιουνίου του 2012, κάποιοι άλλοι ότι ένα 6,5- 7% θα είναι ικανοποιητικό εάν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν πλησιεστέρα του 20 και όχι του 30%, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Και ελάχιστοι, όπως ο Γρηγοράκος θεωρούν αποτυχία το 4%!- σαν να λέμε δηλαδή ότι το 5 το θεωρούν κάτι σαν επιτυχία… Αν πάρει κανείς το μέσο όρο, με ένα 7% και κάτι δήμους και περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ θα είναι απολύτως ικανοποιημένο.  

Αλεξίπτωτο σωτηρίας- περιέργως- δίνει στον Ευ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του οποίου (π.χ Σταθάκης, Παπαδημούλης) θεωρούν ότι προάγγελος πολιτικών εξελίξεων θα είναι νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κάλπη των ευρωεκλογών με ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- Ελιάς.  

Υπάρχει όμως και ένας (διόλου ευκαταφρόνητος) αριθμός στελεχών όλων των κομμάτων- του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, που θεωρούν ότι όποιο από τα ποσοστά τα οποία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και αν κερδίσει η Ελιά, ο Ευ. Βενιζέλος δεν (μπορεί και δεν) θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση. 

Η κατηγορηματική τους άποψη εδράζεται στην πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια και κυρίως το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων, ζει και αναπνέει μέσα από την εξουσία και τα προνόμια που διασφαλίζει μέσω αυτής το στελεχικό του δυναμικό. Χωρίς την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και το στελεχικό του δυναμικό νοιώθει να είναι (και πιθανότατα είναι) το… τίποτα.  

Αυτό το γνωρίζει άριστα και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος και φροντίζει- ασχέτως με την εκλογική δύναμη του κόμματός του, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα στελέχη του να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα.  

Ο Ευ. Βενιζέλος γνωρίζει επίσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει μια τύχη να ανακάμψει και να κατορθώσει παίξει και πάλι σημαντικό ρόλο ανασυντάσσοντας την κεντροαριστερά, αυτό θα επιτευχθεί παράλληλα με την πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική ανάκαμψη και, μόνον έτσι.  

Αντιθέτως, αν το ΠΑΣΟΚ που έχει (δικαίως) χρεωθεί τα μνημόνια, χρεωθεί και την πτώση της κυβέρνησης και μάλιστα τη στιγμή που το ίδιο δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει η πορεία επιστροφής σε καλύτερες μέρες, θα… εξαϋλωθεί και μαζί του θα εξαφανιστούν από το πολιτικό προσκήνιο όλοι όσοι αποτέλεσαν το πολιτικό του απαράτ.