Αντιπαράθεση μεταξύ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξέσπασε με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξεδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη 7 Μαΐου για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ενδεικτική για τους σκοπούς της συγκυβέρνησης. Πέρα από τις λοιπές αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, εξαγγέλθηκε και ως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η αναθεώρηση του άρθρου 16 καθώς και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο κύριος Σαμαράς και η ΔΑΠ με την οποία συναντήθηκε χτες, επιδιώκουν για μία ακόμη φορά την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την ίδρυση των ιδιωτικών κολλεγίων».

Συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαινοντας οτι «η μεταρρύθμιση αυτή, στα πλαίσια της "εξυγίανσης" του δημοσίου, έχει στόχο να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους ιδιώτες και να φέρει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση, να αποκλείσει ολοένα και περισσότερους από το δικαίωμα στη μόρφωση και να τελειώνει με το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο όμως θα είναι εκεί με όλους τους ανθρώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές του για να αντισταθεί ενάντια στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού.
Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και νίκησε με ένα μεγαλειώδες κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας. Θα το ξανακάνει και τώρα».

Η ΝΔ απάντησε, λέγοντας ότι «το 5% της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν το λες και κίνημα. Το λες και παρακμιακή μειοψηφία των τριτοκοσμικών Πανεπιστημίων, των κουκουλοφόρων και των καταληψιών. Η γενιά της ελπίδας χθες έδειξε το δρόμο: Μια Ελλάδα με ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες, Ανάπτυξη και περισσότερη Δημοκρατία. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον αφήνουμε κολλημένο στη θλιβερή Ελλάδα που φεύγει».

«Τριτοκοσμική χώρα μετατρέπουν την Ελλάδα εκείνοι που ψήφισαν τη μείωση των κρατικών δαπανών, που αφήνουν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και τώρα θέλουν να σπουδάζουν μόνο οι πλούσιοι. Τριτοκοσμική χώρα μετατρέπουν την Ελλάδα όσοι στερούν από τους νέους το δικαίωμα στη μόρφωση» τόνισε σε νέο της σχόλιο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνουν ότι δεν θυμούνται το νικηφόρο κίνημα που υπερασπίστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν πειράζει. Μετά την συντριβή τους στις εκλογές θα έχουν στη διάθεσή τους όλο το χρόνο για να θυμηθούν την πρόσφατη ιστορία του τόπου.