Η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του, που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, που θα διαψεύσει τις γραφικές ιερεμιάδες της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, τονίζοντας πως, ενώ «την 31η Δεκεμβρίου του 2013, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου εξέταζε 108 περιπτώσεις, έναν χρόνο αργότερα οι έλεγχοι είχαν φθάσει τους 1.307»:

«Από την 1/1/2014 έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2014, ολοκληρώθηκαν 181 έλεγχοι με τελική έκθεση και οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, και 302 έλεγχοι με προσωρινό σημείωμα ελέγχου και προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου. Άρα, κανείς δεν μπορεί να μιλά πλέον για κωλυσιεργία», ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαπίστωσε θεαματική βελτίωση στους δείκτες της απασχόλησης: «Οι μεταβολές στο χώρο της μισθωτής απασχόλησης είναι καλύτερες από εκείνες του 2001», καθώς «μέχρι τον μήνα Απρίλιο είχαμε 60.600 νέες θέσεις εργασίας έναντι 29.298 πέρυσι -και το πρώτο τετράμηνο καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 101.476 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 20.460 πέρυσι».

«Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά από το 2009 το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες - και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «Στα πέντε χρόνια που μας έρχονται προβλέπουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά: Η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2014 είναι της τάξης του 0,6% - με συμφωνία όλων των διεθνών οργανισμών. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτύσσεται ετησίως την προσεχή πενταετία, κατά μέσο όρο, 2,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκαν σε ονομαστικούς όρους τους δύο πρώτους μήνες του 2014 κατά 1,5%, ενώ η πραγματική αξία έχει αυξηθεί πάνω από το ποσοστό αυτό».

Όσον αφορά τη ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε περαιτέρω βελτίωσή της «ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποκατάσταση της πρόσβασης της ελληνικής οικονομίας στις αγορές». 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αποτελεί φορέα των πλέον οπισθοδρομικών αντιλήψεων και πως «η μεσσιανική πολιτική ρητορεία είναι ξεπερασμένη και οι θιασώτες της δεν έχουν πολιτικό μέλλον».

Παράλληλα τόνισε:

«Από τα πιο παράδοξα πράγματα που ακούστηκαν σήμερα από τον κύριο Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα Ελλάδα. Ποια νέα Ελλάδα; Με Ειδικά Δικαστήρια, όπως είπε ο κύριος Τσίπρας, με κρεμάλες, όπως ανέφερε ο κύριος Παναγούλης το πρωί και από κάτω να χειροκροτούν "φερέλπιδες" νέοι όπως ο συνδικαλιστής κύριος Φωτόπουλος με το "θεάρεστο" έργο; Νέα Ελλάδα με παλιά δραχμή, όπως στελέχη σας έχουν πει, με μονομερή χρεοκοπία και με καινούρια «οραματικά» συνθήματα όπως "έξω από την ιμπεριαλιστική Ευρώπη"; Νέα Ελλάδα, όπου η οικονομία είναι το κράτος και ο κρατισμός είναι η οικονομία; Νέα Ελλάδα όπου απειλούνται επενδυτές, διώχνονται οι επενδύσεις και απειλούνται με φυλάκιση δημόσιοι λειτουργοί; Αυτή είναι η νέα Ελλάδα; Είναι οι καταγγελίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου και οι εμμονές κατά της κυρίας Μπέη; Σας θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά που κάνατε το ίδιο ήρθαν στελέχη σας με αξιοπρέπεια και της ζήτησαν συγγνώμη. Πραγματικά, λυπάμαι. Κατά βάθος νομίζω ότι μας αγαπάτε και μας θαυμάζετε αλλά από το βήμα της Βουλής κάτι πρέπει να πείτε».