Διάβημα προς την ουκρανική κυβέρνηση για τα πρόσφατα βίαια γεγονότα της Οδησσού, επέδωσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στην Αθήνα Βολοντιμίρ Σκουρόφ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, μέλος της ΠΓ και Γραμματέα της ΚΕ, Κώστα Ήσυχο, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και τις υποψήφιες Ευρωβουλευτές Σόφη Παπαδόγιαννη και Νατάσα Θεοδωρακοπούλου.

Στο διάβημα τονίζεται ότι, με την ευκαιρία της επετείου της αντιφασιστικής νίκης των λαών της 9ης του Μάη επί του Ναζιστικού Άξονα, «διατυπώνουμε την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και αποτροπιασμό για την ακροδεξιά και νεοναζιστική απειλή, που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι λαοί της».

Οι ανατριχιαστικές εικόνες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες πολίτες της Οδησσού, τονίζεται στο διάβημα, αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική ακραίας αντιπαράθεσης και στρατιωτικής βίας που ακολουθεί η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, όχι μόνον δεν οδηγεί σε ειρήνη και σταθερότητα, αλλά αντίθετα αποτελεί θρυαλλίδα για την σταθερότητα για την περιοχή και την Ευρώπη. Είναι προφανές, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς την ανοχή η και την ενθάρρυνση ισχυρών διεθνών παραγόντων, η κυβέρνηση του Κιέβου δεν θα τολμούσε να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση νεοναζιστικών και εγκληματικών στοιχείων, εναντίον του ουκρανικού λαού στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να επικρατήσει η λογική και η αμοιβαία αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν άμεσα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ζητά επίσης, τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων και των εγκληματικών ομάδων και την έναρξη ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές με διεθνείς εγγυήσεις. Είναι απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το διάβημα, να διασφαλιστεί η ειρηνική συμβίωση του ουκρανικού λαού, με κατοχυρωμένα πολιτικά και συνταγματικά δικαιώματα για όλες τις εθνοτικές ομάδες, που συναποτελούν σήμερα τη χώρα.

Ο πρεσβευτής παρέλαβε την επιστολή - διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μεταφέρει σήμερα στο σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας.